Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. poza ugrupowanie wyeksportowano 207,1 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu – o 8,2% mniej niż przed rokiem.
Dodatnie saldo UE w handlu drobiem z krajami trzecimi obniżyło się wobec tego samego okresu 2012 r. o 19% do 73,5 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu sprzedaży dominowały produkty z kurcząt, których wywóz spadł w ciągu roku o 9,1% do 173,9 tys. ton. Mięsa indyków wysłano 23,3 tys. ton – o 7,5% mniej. Zanotowano natomiast spory wzrost sprzedaży żywca drobiowego (+36% do 2 tys. ton). Największe ilości drobiu do krajów trzecich wysłały tradycyjnie Francja, Holandia, Niemcy, Polska, Belgia i Wielka Brytania. Większość państw członkowskich obniżyła wielkość wywozu, z wyjątkiem największego eksportera – Francji, Polski, Włoch, Danii, Rumunii, Bułgarii, Austrii i Estonii. Udział Polski w eksporcie unijnym wyniósł 8%, a w ciągu roku wysyłki zwiększyły się o 2,2%.
W 2012 r. miały miejsce zmiany struktury geograficznej sprzedaży drobiu z UE – zmniejszyły się wysyłki do państw azjatyckich: Hongkongu, Wietnamu i Chin, a także do głównego odbiorcy – Arabii Saudyjskiej, wzrosły natomiast zacznie dostawy do państw afrykańskich – głównie RPA i Beninu. Spadek eksportu do Arabii Saudyjskiej był wynikiem bankructwa francuskiej firmy Doux, głównego dostawcy mrożonych, całych tuszek brojlerów na ten rynek. W styczniu i lutym br. dostawy do Arabii Saudyjskiej zwiększyły się natomiast o jedną czwartą w porównaniu do tego samego okresu 2012 r. do ok. 28 tys. ton. Wzrósł również eksport do Chin (+55% do 3,5 tys. ton) i Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+19% do 3,4 tys. ton). W stosunku do pozostałych ważniejszych odbiorców zanotowano spadki wywozu, w tym do Hongkongu o jedną trzecią do 20,2 tys. ton, RPA o 23% do 18,6 tys. ton i Rosji o 17% do 11,6 tys. ton.
W pierwszych dwóch miesiącach br. import sektora drobiu z krajów trzecich do UE wyniósł 133,6 tys. ton i był o 1,3% niższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia, jednak import z tego kraju zmalał w ciągu roku o 14%. Wzrósł natomiast o 23% przywóz z Tajlandii. Wzrost dostaw jest efektem wznowienia przez UE importu tajskiego surowego mięsa kurcząt z dniem 1 lipca 2012 r.
Źródło: FAMMU/FAPA