UE – wzrost cen wołowiny oraz mięsa wieprzowego w lipcu br.
Źródło: FAMMU/FAPA
Jak podaje FAMMU/FAPA na podstawie Komisji Europejskiej oraz obliczeń własnych, w lipcu br. średnia cena referencyjna wołowiny (młode bydło kl. R3) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie
376,30 EUR za 100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w czerwcu br. oraz przewyższała średnią cenę z lipca 2011 roku o 11,8%.
W Polsce w lipcu br. cena referencyjna wołowiny wynosiła 324,71 EUR za 100 kg, co oznacza, że była o blisko 14% niższa
od średniej ceny dla całej Unii, a także o prawie 19% niższa od średniej ceny wołowiny w Niemczech oraz prawie
o 16% niższa od średniej ceny tego gatunku mięsa we Francji.
W ciągu miesiąca największy wzrost cen wołowiny zanotowano w Polsce (+5,4%) oraz na Słowacji (+5,0%). Największą
dynamikę spadku cen odnotowano zaś w Finlandii (-1,8%), Grecji (-1,4%) oraz w Danii (-1.3%). W pierwszej połowie
sierpnia br. średnia cena referencyjna wołowiny w krajach Unii nadal wykazywała trend wzrostowy.
W lipcu br. średnia cena referencyjna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się na poziomie 168,52 EUR za 100 kg,
tj. była o 0,6% wyższa niż w czerwcu br., i jednocześnie przewyższała średnią cenę z lipca 2011 roku o 7,3%.
W Polsce w lipcu br. średnia cena referencyjna wieprzowiny była jedną z wyższych w UE. Wynosiła ona 174,17 EUR za 100
kg, i była o 3,3% wyższa od średniej ceny dla całej Wspólnoty. Cena w Polsce była także o prawie 10% wyższa od średniej
ceny wieprzowiny w Danii i o 6% wyższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech.
W ciągu miesiąca największy wzrost ceny referencyjnej wieprzowiny odnotowano we Włoszech (+11,5%), w Szwecji
(+9,4%), na Cyprze (+6,6%), w Grecji (+4,4%), we Francji (+3,4%) oraz w Wielkiej Brytanii (+2,5%). Najbardziej obniżyły się
ceny wieprzowiny w Luksemburgu (-4,4%), Holandii (-3,4%), Niemczech (-2,8%), Austrii (-2,7%) oraz w Belgii
(-2,3%). W Polsce odnotowano niewielki wzrost ceny referencyjnej wieprzowiny wynoszący 0,2%.
W pierwszej połowie sierpnia br. średnia cena referencyjna wieprzowiny nadal wykazywała wzrost.