WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowaÅ‚a do krajów trzecich 343,8 tys. ton miÄ™sa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 6,8% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowaÅ‚o miÄ™so i przetwory kurczÄ…t (87% ogóÅ‚u eksportu drobiu ogóÅ‚em), których sprzedaż poza UE wzrosÅ‚a o 8,7% do ok. 300 tys. ton. ZwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ również wywóz miÄ™sa kaczek (+43% do 1,6 tys. ton) oraz żywca drobiu (+3% do 3 tys. ton). Niższa byÅ‚a natomiast sprzedaż miÄ™sa i przetworów z indyków (-2% do 32 tys. ton), gÄ™siny (-11% do 550 ton) i pozostaÅ‚ych produktów: podrobów, tÅ‚uszczu drobiowego (-24% do 7,1 tys. ton).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski
w unijnym wywozie wyniósÅ‚ 14%, a w ciÄ…gu roku dostawy zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o 17%. WysyÅ‚ki z Francji zmalaÅ‚y z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA