Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 343,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 6,8% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 8,7% do ok. 300 tys. ton. Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (+43% do 1,6 tys. ton) oraz żywca drobiu (+3% do 3 tys. ton). Niższa była natomiast sprzedaż mięsa i przetworów z indyków (-2% do 32 tys. ton), gęsiny (-11% do 550 ton) i pozostałych produktów: podrobów, tłuszczu drobiowego (-24% do 7,1 tys. ton).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski
w unijnym wywozie wyniósł 14%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 17%. Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.
Źródło: FAMMU/FAPA