Ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje w 2013 r. zredukować przywóz mięsa wieprzowego na Ukrainę o 40%, a spożycie importowanego mięsa zmniejszyć z 17% do 7%.
Krajowy sektor trzody chlewnej będzie w stanie sprostać temu wyzwaniu dzięki wdrożeniu Federalnego Programu Rozwoju Gospodarki na lata 2013-2014, który przewiduje wsparcie dla producentów wieprzowiny. Program obejmuje budowę i renowację 153 chlewni oraz pomoc dla rolników indywidualnych w celu zwiększenia produkcji oraz sprzedaży żywca.
W 2012 r. Ukraina sprowadziła zza granicy 203,7 tys. ton wieprzowiny – o 74% więcej niż rok wcześniej. Eksperci i analitycy rynkowi są zdania, że Ukraina nie będzie mogła zmniejszyć importu wieprzowiny bez wdrożenia przez rząd mechanizmów ochrony rynku. W ubiegłym tygodniu ukraińskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej zwróciło się do premiera z apelem o zwiększenie ceł importowych na mięso wieprzowe. Przetwórcy zwracają jednak uwagę, że dzięki importowi taniego surowca ceny produktów wieprzowych na rynku ukraińskim są przystępne. Brazylijska wieprzowina kosztuje na Ukrainie 20-23 UAH/kg (2,4- 2,8 USD/kg), a krajowa – ponad 50 UAH/kg (6,1 USD/kg). Gdy import zostanie zmniejszony, miejscowi roducenci zmonopolizują rynek i ceny mogą wzrosnąć.
Źródło: FAMMU/FAPA