Według ukraińskich służb celnych, w styczniu i lutym br. Ukraina wyeksportowała 18,7 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu – trzykrotnie więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Wartość wywozu wyniosła 32,4 mln USD. Jednocześnie import zmalał o 12% do 10,1 tys. ton. Ukraiński związek producentów drobiu poinformował o planach podwojenia wysyłek drobiu za granicę w 2013 r. do ok. 140-160 tys. ton wobec 81 tys. ton w 2012 r. Wzrostowi eksportu sprzyjać będzie zwiększenie mocy wytwórczych dwóch największych zakładów drobiarskich na Ukrainie Myronivsky Hliboproduct (MHP) i Agromars, które mają odpowiednio 50% i 15% udział w krajowej produkcji przemysłowej mięsa drobiu. Nadwyżki produkcyjne mają trafić głównie na otwarty niedawno rynek UE oraz do krajów Bliskiego Wschodu.
Źródło: FAMMU/FAPA