Unia zadowolona ze zniesienia zakazu eksportu wołowiny do Japonii - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Unia zadowolona ze zniesienia zakazu eksportu wołowiny do Japonii

Unijni komisarze Karel de Gucht ds. handlu, Tonio Borg ds. zdrowia i ochrony konsumentów oraz Dacian Ciolos ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, wspólnie wyrazili zadowolenie z ponownego otwarcia rynku japońskiego na eksport unijnej wołowiny.

Od 1 lutego br. Japonia zniosła embargo na eksport mięsa oraz produktów z wołowiny z Francji oraz z Holandii. Tym samym, zdaniem unijnych komisarzy, został wysłany sygnał do pozostałych krajów Wspólnoty o otwierających się możliwościach eksportowych na rynek japoński. Dotyczy to przede wszystkim tych krajów UE, które posiadają wysoki status bezpieczeństwa uznawany przez światową organizację ds. zdrowia zwierząt (OIE). Ponadto zadaniem unijnych oficjeli otwarcie rynku japońskiego daje także ważne przesłanie dla partnerów Unii na dalekim wschodzie i w innych krajach świata, iż wołowina wyprodukowana we Wspólnocie jest całkowicie bezpieczna.

Unia oraz Japonia przygotowują się obecnie do negocjacji w sprawie porozumienia o wolnym handlu. Tym samym decyzja Japonii o zniesieniu embarga eksportowego na wołowinę, pokazuje, że eliminacja barier pozataryfowych na tym rynku jest możliwa do osiągnięcia. Należy także wspomnieć, że w tym samym czasie Unijny Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt poparł otwarcie rynku Wspólnoty na import z Japonii wołowiny oraz produktów z wołowiny, w tym z wołowiny „Kobe”. Należy przy tym wspomnieć, że mięso „Kobe” w zasadzie w ogóle nie należy traktować jak zwykłej wołowiny przeznaczonej na steki. W kuchni traktowana jest ona jak rzadkiego rodzaju tuńczyk czy foie gras. Jest to najdroższy rodzaj wołowiny na świecie, pochodzący z mięsa krów rasy Wagyu, hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Surowe mięso wygląda jak oszronione z powodu intensywnej, równomiernej marmurkowatości. Podczas gotowania tłuszcz mięsa rozpuszcza się delikatnie, dając nieporównywalną z niczym głębię smaku.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.