W dn. 1–7.07.2024 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,42 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 20,5% niższa niż przed rokiem.
Już od drugiej dekady czerwca br. widać spadek cen zakupu żywca wieprzowego. W Unii Europejskiej średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 217,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 225,78 EUR/100 kg, o 3,8% wyższym niż średnio w UE i m.in. o 0,6% wyższym niż w Niemczech, o 0,9% wyższym niż w Hiszpanii i o 23% wyższym niż w Danii.
W pierwszym tygodniu lipca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,81 zł/kg wobec 10,83 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen o 2% niższy niż na początku czerwca br. oraz o 19% niższy niż przed rokiem.
Źródło: KOWR