Kiermasz odbędzie się w dniach 19-21 grudnia 2018 r. w godzinach 10:00-18:00, przed wejściem do MRiRW – ul. Wspólna 30, Warszawa.
W kiermaszu będzie uczestniczyło 17 wystawców (15 domków wystawienniczych). Będą to producenci żywności tradycyjnej, ekologicznej oraz wyrobów regionalnych z całego kraju.
Na stoiskach będzie można kupić wszystko to, co przyda się na wigilijnym stole. Począwszy od tradycyjnych potraw i produktów, a skończywszy na świątecznych ozdobach wykonywanych technikami rękodzielniczymi.
Podczas kiermaszu będzie można kupić wędliny tradycyjne i wyroby z gęsiny. Dla zwolenników naturalnych słodkości nie zabraknie ciast i wypieków, takich jak sękacz czy mrowisko, przygotowanych według tradycyjnych, regionalnych receptur. Będzie można zaopatrzyć się także w miody i wyroby pszczele, a także oleje tłoczone na zimno. Atrakcją dla smakoszy kuchni świata z pewnością będą potrawy tatarskie, a wśród nich słynny pierekaczewnik. Nie zabraknie również serów oraz przetworów z warzyw i owoców. Dla miłośników sztuki i folkloru oraz wszystkich ceniących sobie wrażenia estetyczne znajdą się kompozycje i ozdoby świąteczne. Na najmłodszych odbiorców czekać będą ręcznie robione zabawki oferowane przez wystawców.
Źródło: MRiRW
Partnerzy portalu