VIII edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia” odbyła się 23 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Sześć dwu osobowych zespołów z klas drugich ZSG o profilu gastronomicznym, zmierzyło się z wyzwaniem przygotowania dań obiadowych. Konkurs ma za zadanie rozbudzenie młodzieży do odkrywania tradycji kulinarnych Podkarpacia.
Do kapituły konkursowej zaproszeni zostali przedstawiciele Oddziału Terenowego KOWR w Rzeszowie oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, którzy przekazali nagrody dla uczestników. Kapituła była mile zaskoczona wysokim poziomem wizualnym oraz smakowym przyrządzonych dań. Wariacje na temat polędwiczki wieprzowej, wątróbki, czy gęsiny, zostały przygotowane szybko i sprawnie, a kruchość mięs w towarzystwie jabłek była bliska doskonałości.
Źródło: KOWR
Partnerzy portalu