W CZECHACH SPADA PRODUKCJA WIEPRZOWINY I DROBIU
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 04.09.12, World Poultry z dn. 05.09.12
Czeska Izba Rolna ostrzega, że od 1989 r. samowystarczalność żywnościowa Czech stopniowo maleje. Po tegorocznych
żniwach ceny żywności wzrosną, a wiele firm z sektora rolno-spożywczego prawdopodobnie zbankrutuje.
Największy spadek samowystarczalności zanotowano w przypadku produkcji wieprzowiny, drobiu i jaj. Od 1990 r. krajowe
pogłowie świń obniżyło się o 3,2 mln szt. do poziomu z 1921 r. Import wieprzowiny wynosi obecnie połowę wewnętrznego
spożycia, a w 2011 r. przekroczył 216 tys. ton o wartości 442,1 mln euro. Największymi dostawcami były Niemcy (196,9 mln
euro), Austria, Belgia, Polska i Hiszpania. Pogłowie drobiu w Czechach również zmalało do poziomu z 1960 r. W 2011 r.
krajowa liczebność stada drobiu obniżyła się o 14,5%, a największy 24% spadek dotyczył kurcząt. Pogłowie kur niosek jest
obecnie rekordowo niskie, a ich import wzrósł w ubiegłym roku o 16,8%. Głównymi dostawcami były Polska, Brazylia,
Słowacja i Niemcy. Samowystarczalność w zakresie produkcji drobiu obniżyła się o 6,1 p.p. do 78,8%.