W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 212,4 pkt, wzrastając w ciągu miesiąca o 0,8%. W stosunku do sytuacji sprzed roku ceny żywności były niższe o 1,7%. Indeks poszybował w górę po raz pierwszy od trzech miesięcy, głównie za sprawą znacznego wzrostu cen artykułów mleczarskich (+11%). W marcu podrożał również cukier (+1,1%), natomiast pozostałe towary wchodzące w skład indeksu potaniały – mięso, oleje i zboża odpowiednio o 2%, 2,5% i 0,5%. Spadły notowania wszystkich gatunków mięsa, co jest odzwierciedleniem zrównoważonej podaży oraz nieznacznego spadku cen pasz. W stosunku do marca 2012 r. ceny mięsa były o 1,7% niższe. Na sektor mięsny na świecie nadal mają wpływ koszty pasz oraz ograniczony wzrost spożycia.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO