TENDENCJE CENOWE według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
Ceny skupu żywca
Na rynku krajowym notuje siÄ™ dalszy spadek cen zakupu trzody chlewnej. Za żywiec wieprzowy w dniach 24–30 listopada 2014 r. (wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) pÅ‚acono przeciÄ™tnie 4,34 zÅ‚/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. JednoczeÅ›nie ceny tego żywca byÅ‚y o 5% niższe niż przed miesiÄ…cem i o 18% niższe niż rok wczeÅ›niej.
Spadek cen odnotowano także u innych dużych producentów wieprzowiny (w Niemczech, Holandii, Francji i Belgii). PrzeciÄ™tna cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych w UE w dniach 24–30.11.2014 r. (wedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej) wyniosÅ‚a 139,78 EUR za 100 kg (masy poubojowej schÅ‚odzonej klasy E) i byÅ‚a o 0,7% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 1,4% niższa niż przed miesiÄ…cem oraz o 18% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 138,01 EUR za 100 kg.
Niższe ceny niż w Polsce notowano w Holandii, Belgii, Danii i we Francji. Od początku listopada rosną krajowe ceny zakupu bydła. W ostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) żywiec wołowy kupowano średnio po 5,68 zł/kg, o 0,3% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% niższe niż w analogicznym okresie 2013 r.
W koÅ„cu listopada br. niewielkiemu obniżeniu ulegÅ‚y ceny skupu kruczÄ…t i indyków, a wzrosÅ‚y ceny gÄ™si. W dniach 24– 30.11.2014 r. za kurczÄ™ta brojlery Å›rednio uzyskiwano 3,46 zÅ‚/kg wobec 3,47 zÅ‚/kg tydzieÅ„ i miesiÄ…c wczeÅ›niej. Cena kurczÄ…t byÅ‚a zbliżona do notowanej przed rokiem. Za indyki zakÅ‚ady drobiarskie pÅ‚aciÅ‚y 5,93 zÅ‚/kg, o 0,5% taniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. Cena indyków byÅ‚a zbliżona do notowanej przed miesiÄ…cem oraz o 2% wyższa niż przed rokiem. Za gÄ™si tuczone pÅ‚acono przeciÄ™tnie 8,24 zÅ‚/kg, o 3% wiÄ™cej niż w poprzednim tygodniu i o 4% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem. W odniesieniu do cen sprzed roku gÄ™si byÅ‚y o 9% droższe.
Krajowe ceny prosiÄ…t
W dniach 24–30.11.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosiÄ™ uzyskiwano Å›rednio 158 zÅ‚, o 1% mniej niż tydzieÅ„ i miesiÄ…c wczeÅ›niej oraz o 5% mniej niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa