TENDENCJE CENOWE według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
Ceny skupu żywca
Na rynku krajowym notuje się dalszy spadek cen zakupu trzody chlewnej. Za żywiec wieprzowy w dniach 24–30 listopada 2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) płacono przeciętnie 4,34 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tego żywca były o 5% niższe niż przed miesiącem i o 18% niższe niż rok wcześniej.
Spadek cen odnotowano także u innych dużych producentów wieprzowiny (w Niemczech, Holandii, Francji i Belgii). Przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 24–30.11.2014 r. (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 139,78 EUR za 100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E) i była o 0,7% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 1,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 18% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 138,01 EUR za 100 kg.
Niższe ceny niż w Polsce notowano w Holandii, Belgii, Danii i we Francji. Od początku listopada rosną krajowe ceny zakupu bydła. W ostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) żywiec wołowy kupowano średnio po 5,68 zł/kg, o 0,3% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% niższe niż w analogicznym okresie 2013 r.
W końcu listopada br. niewielkiemu obniżeniu uległy ceny skupu krucząt i indyków, a wzrosły ceny gęsi. W dniach 24– 30.11.2014 r. za kurczęta brojlery średnio uzyskiwano 3,46 zł/kg wobec 3,47 zł/kg tydzień i miesiąc wcześniej. Cena kurcząt była zbliżona do notowanej przed rokiem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,93 zł/kg, o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej. Cena indyków była zbliżona do notowanej przed miesiącem oraz o 2% wyższa niż przed rokiem. Za gęsi tuczone płacono przeciętnie 8,24 zł/kg, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku gęsi były o 9% droższe.
Krajowe ceny prosiąt
W dniach 24–30.11.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię uzyskiwano średnio 158 zł, o 1% mniej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 5% mniej niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa