W ostatnim tygodniu listopada wzrosły ceny gęsi - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

W ostatnim tygodniu listopada wzrosły ceny gęsi

TENDENCJE CENOWE wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW

 

Ceny skupu żywca

Na rynku krajowym notuje siÄ™ dalszy spadek cen zakupu trzody chlewnej. Za żywiec wieprzowy w dniach 24–30  listopada 2014 r. (wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) pÅ‚acono przeciÄ™tnie 4,34 zÅ‚/kg,  o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. JednoczeÅ›nie ceny tego żywca byÅ‚y o 5% niższe niż przed miesiÄ…cem i o 18% niższe niż rok wczeÅ›niej.

Spadek cen odnotowano także u innych dużych producentów wieprzowiny (w Niemczech, Holandii, Francji i Belgii). PrzeciÄ™tna cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych w UE w dniach 24–30.11.2014 r. (wedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej) wyniosÅ‚a 139,78 EUR za 100 kg (masy poubojowej schÅ‚odzonej klasy E) i byÅ‚a o 0,7% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 1,4% niższa niż przed miesiÄ…cem oraz o 18% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 138,01 EUR za 100 kg.

Niższe ceny niż  w Polsce notowano w Holandii, Belgii, Danii i we Francji. Od poczÄ…tku listopada rosnÄ… krajowe ceny zakupu bydÅ‚a. W ostatnim tygodniu listopada 2014 r. (wedÅ‚ug ZSRIR MRiRW) żywiec woÅ‚owy kupowano Å›rednio po 5,68 zÅ‚/kg, o 0,3% drożej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej  i o 4% drożej niż przed miesiÄ…cem. Ceny zakupu bydÅ‚a byÅ‚y jednak o 3% niższe niż w analogicznym okresie 2013 r.

W koÅ„cu listopada br. niewielkiemu obniżeniu ulegÅ‚y ceny skupu kruczÄ…t i indyków, a wzrosÅ‚y ceny gÄ™si. W dniach 24– 30.11.2014 r. za kurczÄ™ta brojlery Å›rednio uzyskiwano 3,46 zÅ‚/kg wobec 3,47 zÅ‚/kg tydzieÅ„ i miesiÄ…c wczeÅ›niej. Cena kurczÄ…t byÅ‚a zbliżona do notowanej przed rokiem. Za indyki zakÅ‚ady drobiarskie pÅ‚aciÅ‚y 5,93 zÅ‚/kg, o 0,5% taniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. Cena indyków byÅ‚a zbliżona do notowanej przed miesiÄ…cem oraz o 2% wyższa niż przed rokiem. Za gÄ™si tuczone pÅ‚acono przeciÄ™tnie 8,24 zÅ‚/kg, o 3% wiÄ™cej niż  w poprzednim tygodniu i o 4% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem. W odniesieniu do cen sprzed roku gÄ™si byÅ‚y o 9% droższe.

 

Krajowe ceny prosiÄ…t

W dniach 24–30.11.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosiÄ™ uzyskiwano Å›rednio 158 zÅ‚, o 1% mniej niż tydzieÅ„  i miesiÄ…c wczeÅ›niej oraz o 5% mniej niż przed rokiem.

 

Krajowe ceny zbytu miÄ™sa 

Ceny zbytu tusz wieprzowych i woÅ‚owych w koÅ„cu listopada ulegÅ‚y obniżeniu,  a tuszek drobiowych wzrosÅ‚y. PóÅ‚tusze wieprzowe w ostatnim tygodniu listopada 2014 r. zbywano Å›rednio po 6,38 zÅ‚/kg,  o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% taniej niż przed miesiÄ…cem. Cena póÅ‚tusz wieprzowych byÅ‚a również o 16% niższa niż przed rokiem. Kompensowane ćwierćtusze woÅ‚owe sprzedawano przeciÄ™tnie po 11,98 zÅ‚/kg,  o 1% taniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale o 1% drożej niż przed miesiÄ…cem. JednoczeÅ›nie ćwierćtusze byÅ‚y o 2% taÅ„sze niż przed rokiem. Tuszki kurczÄ…t zbywano Å›rednio po 5,19 zÅ‚/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i miesiÄ…c wczeÅ›niej. PrzeciÄ™tna cena zbytu tuszek indyków uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 9,42 zÅ‚/kg, o 2% wyższym niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej oraz o 6,5% wyższym niż przed miesiÄ…cem. Ceny zbytu tuszek kurczÄ…t byÅ‚y o 3%, a indyczych o 4% wyższe od notowanych przed rokiem. 
 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.