W pierwszym tygodniu grudnia cena ćwierci wołowych i półtusz wieprzowych zanotowała spadek - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

W pierwszym tygodniu grudnia cena ćwierci wołowych i półtusz wieprzowych zanotowała spadek

 
 
informuje
 
 
TENDENCJE CENOWE
 
wg. Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
w pierwszym tygodniu grudnia 2014 roku
 
 
 
 
Ceny skupu żywca
 
Na początku grudnia 2014 r. ceny trzody chlewnej obniżyły się w większości państw UE. W Polsce żywiec wieprzowy w dniach 01–07.12.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) kupowano średnio po 4,20 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, o 7% taniej niż przed miesiącem i o 23% taniej niż przed rokiem.
 
Średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych (według informacji Komisji Europejskiej) wyniosła 137,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej, o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 20% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 134,50 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce świnie rzeźne kupowano jedynie w Holandii, w Belgii, we Francji, w Hiszpanii, na Łotwie i w Luksemburgu.
 
Od początku listopada na rynku unijnym rosną ceny zakupu bydła rzeźnego. Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu
grudnia br. (według ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy płacono przeciętnie 5,79 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 5% więcej niż przed miesiącem, ale o 1,5% mniej niż w porównywalnym okresie 2013 r. Przeciętna cena skupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 375,67 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale 4% niższa niż przed rokiem. Średnia krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 304,92 EUR/100 kg.
 
Niższe niż w Polsce ceny bydła rzeźnego notowano jedynie w Estonii, Rumunii oraz na Litwie, Łotwie i Węgrzech.
 
W pierwszym tygodniu grudnia 2014 r. wzrosły ceny skupu krucząt i gęsi, a nie zmieniły się ceny indyków. Kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 3,50 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, niż przed miesiącem i niż przed rokiem. Za indyki, tak jak tydzień wcześniej, otrzymywano 5,93 zł/kg. Jednocześnie cena indyków była nieznacznie (o 1 gr/kg) wyższa od notowanej przed miesiącem i o 2% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Cena skupu gęsi tuczonych przeciętnie kształtowała się na poziomie 9,12 zł/kg i była o 11% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 14% wyższa niż przed miesiącem oraz o 11% wyższa niż rok wcześniej.
 
 
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
 
Półtusze wieprzowe w dniach 01–07 grudnia 2014 r. sprzedawano przeciętnie po 6,27 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, o 4% taniej niż przed miesiącem i o 18,5% taniej niż przed rokiem.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe uzyskiwano przeciętnie 11,91 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale nieco (o 3 gr/kg) więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie ćwierci wołowe były o 3% tańsze niż rok wcześniej.
 
Tuszki kurcząt zbywano średnio po 5,34 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% drożej niż przed miesiącem i niż przed rokiem. Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 9,26 zł/kg i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 1% wyższa niż przed rokiem. 
 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.