W 2016 roku zostały sprowadzone do Polski artykuły rolno-spożywcze na ogólną kwotę 17 060 mln EUR, co oznaczało wzrost o 6,2% w porównaniu do 2015 roku. Udział przywozu z państw UE stanowił 69,2% ogólnej wartości importu towarów rolno-spożywczych do Polski, rok wcześniej było to 68,4%.
Artykuły rolno-spożywcze, które importowano do Polski, tak jak w przypadku eksportu pochodziły głównie z Niemiec (20%), a ich wartość w 2016 roku wyniosła 3 463 mln EUR. Najwięcej pod względem wartości sprowadzono z Niemiec: mięsa wieprzowego, czekolady i wyrobów zawierających kakao, kawy, karmy dla zwierząt, wyrobów piekarniczych i ciastkarskich (w tym m.in. pieczywa herbatników i wafli), syropów cukrowych, oleju palmowego oraz serów.
Import z Holandii osiągnął wartość 1 415 mln EUR, z Hiszpanii 956 mln EUR, z Norwegii 904 mln EUR, z Danii 784 mln EUR z Włoch 731 mln EUR, zaś z Argentyny 5 639 mln EUR. Z Holandii do Polski sprowadzano przede wszystkim mięso wieprzowe, z Hiszpanii owoce cytrusowe oraz mięso wieprzowe, z Norwegii ryby świeże (gł. łosoś) i mrożone oraz filety rybne a z Danii świnie i mięso wieprzowe.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi