Wieprzowina, drób oraz jabłka trzy główne wyzwania przed wizytą w Chinach - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wieprzowina, drób oraz jabłka trzy główne wyzwania przed wizytą w Chinach

27 maja minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki rozpoczyna trzydniową wizytę w Chińskiej Republice Ludowej.

- To kontynuacja starań Polski mających na celu szerszy dostęp polskich produktów spożywczych na tamtejszy rynek m.in. poprzez możliwość wznowienia sprzedaży do Chin polskiej wieprzowiny, a także rozpoczęcie eksportu jabłek. Zależy nam także na zatwierdzeniu przez stronę chińską uprawnień eksportowych dla nowych zakładów drobiarskich – powiedział przed wylotem do Chin minister Marek Sawicki.

Według danych za rok ubiegły wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych wyniosła 163,4 mln euro, wobec 157,5 mln euro w roku 2013. Główne produkty eksportowe w 2014 r. to: mleko i śmietana zagęszczone (23,1 mln euro), serwatka (17,8 mln euro), mięso wieprzowe (11,2 mln euro), mięso i jadalne podroby z drobiu (9,6 mln euro). Bilans wymiany handlowej jest wprawdzie ujemny, ale wpływ na to mają m.in. ograniczenia nałożone w lutym 2014 r. na Polskę po wykryciu w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń.

Podczas wizyty zaplanowane są rozmowy z  ministrem rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej oraz udział Marka Sawickiego w „Pierwszym Seminarium Wysokiego Szczebla dot. Międzynarodowej Współpracy w zakresie Inspekcji i Kwarantanny Państw, położonych wzdłuż Nowego Jedwabnego Szlaku”, które odbędzie się w Chongqing  w dniach 27-30 maja 2015 r. Seminarium jest organizowane przez Generalny Urząd Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ), które w Chinach odpowiada za dostęp zagranicznej żywności na tamtejszy rynek. Przy okazji seminarium planowane jest spotkanie z szefem AQSIQ ministrem Zhi Shuping. Będzie ono doskonałą okazją do omówienia trwających już prac nad procedurami weterynaryjnymi i fitosanitarnymi, których finalizacja umożliwi dostęp do rynku chińskiego większej ilości polskich produktów spożywczych.

Ministrowi Markowi Sawickiemu będą towarzyszyli przedstawiciele kierownictwa Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie promuje polską żywność na rynku chińskim. Na początku maja targi SIAL w Szanghaju odwiedziła wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk. Z kolei na wrześniowe targi Polagra w Poznaniu został zaproszony chiński minister rolnictwa.

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi