Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okresie 3–9.05.2021r. w Polsce zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 5,01 zł/kg, nieznacznie (o 2 gr/kg) taniej niż w poprzednim tygodniuoraz o 5% taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 8,5% niższa niż przed rokiem.
Podobny kierunek zmian cen obserwowany był również w zbycie. W pierwszym tygodniu maja br. cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych średnio wyniosła 7,27 zł/kg i była o 3 gr/kg niższa niż w poprzednim notowaniu i o 7,5% niższa niż przed miesiącem.W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem półtusze potaniały o 12%.
Schab b/k
Szynka 4D
Karczek b/k
Łopatka b/k