W dniu 13 grudnia br. odbyło się spotkanie delegacji władz chińskich z przedstawicielami resortu rolnictwa, w tym Głównego Inspektoratu Weterynarii. Delegację CNCA przyjęła Podsekretarz stanu Krystyna Gurbiel, ze strony chińskiej przewodniczył dyrektor Instytutu Certyfikacji i Akredytacji CHRL Dong Qiao. Część techniczną spotkania poświęconą kwestiom produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego poprowadził Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek. Podczas spotkania szczegółowo omówiono strukturę i zadania Inspekcji Weterynaryjnej. Podkreślono, że polska żywność spełnia najwyższe standardy europejskie pod względem bezpieczeństwa żywności o czym świadczy coraz większe zainteresowanie nią na rynkach zagranicznych, w tym na wymagających rynkach Europy Zachodniej. Strona polska zwróciła się do strony chińskiej z prośbą o przyspieszenie procedury zatwierdzania polskich zakładów mięsnych do eksportu na rynek chiński. Obecnie 15 zakładów (1 drobiowy i 14 wieprzowych) oczekuje na zatwierdzenie przez chińskie służby weterynaryjne. Omówiono także nowe zasady rejestracji zakładów mleczarskich. W trakcie wizyty delegacja miała również okazję odwiedzić polskie zakłady działające w sektorze mlecznym oraz mięsnym. CNCA jest instytucją, która zajmuje się rejestracją zakładów do eksportu na rynek chiński. Zakłady zainteresowane eksportem do tego kraju muszą złożyć aplikację oraz pomyślnie przejść kontrolę chińskich inspektorów. Jak dotąd 10 zakładów mięsa wieprzowego oraz 8 zakładów mięsa drobiowego posiada uprawnienia do eksportu na rynek chiński.
Żródło: Główny Inspektorat Weterynarii