Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w dalszym ciÄ…gu obowiÄ…zuje nakaz utrzymywania drobiu w odosobnieniu w zamkniÄ™tych obiektach budowlanych lub innych miejscach przetrzymywania, w sposób uniemożliwiajÄ…cy kontakt z innymi ptakami, także dzikimi.
Wytyczne te majÄ… swoje zastosowanie również w przypadku:
- chowu wybiegowego, tradycyjnego chowu wybiegowego oraz chowu wybiegowego bez ograniczeń w odniesieniu do produkcji mięsa drobiowego;
- chowu na wolnym wybiegu w odniesieniu do produkcji jaj.
Podczas okresu ograniczenia w dostÄ™pie drobiu do wybiegu na otwartej przestrzeni, nieprzekraczajÄ…cego dwunastu tygodni, zgodnie z przepisami unijnymi, drób oraz jaja spożywcze pochodzÄ…ce z chowu zgodnego z wymienionymi metodami, mogÄ… nadal być wprowadzane do obrotu ze specjalnÄ… informacjÄ… na temat metody chowu.
Okres dwunastu tygodni upÅ‚ywa 21 marca 2017 r. (liczÄ…c od dnia wejÅ›cia w życie rozporzÄ…dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarzÄ…dzenia Å›rodków zwiÄ…zanych z wystÄ…pieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków).
Po 21 marca br. znakowanie jaj i mięsa na zasadach wskazanych w przepisach dotyczących wolnowybiegowego utrzymania drobiu będzie możliwe pod warunkiem przetrzymywania drobiu
w wolierach lub w zadaszonych miejscach z ogrodzeniem siÄ™gajÄ…cym od krawÄ™dzi dachu do podÅ‚oża. Jednakże, w przypadku, gdy karmienie i pojenie drobiu odbywa siÄ™ poza budynkiem, zgodnie z § 1 ust 1, pkt 2 lit. f rozporzÄ…dzenia, miejsce karmienia musi być bezwzglÄ™dnie zadaszone na caÅ‚ej swej powierzchni.
Pozostałe przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r.
w sprawie zarzÄ…dzenia Å›rodków zwiÄ…zanych z wystÄ…pieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U.2016.2091) muszÄ… być respektowane zgodnie z ich treÅ›ciÄ….
ŹródÅ‚o: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi