Zaproszeni goście przyznali, że o walorach polskiej żywności przekonali się dopiero w chwili przyjazdu do Polski i zachęcali do aktywniejszego promowania polskiej żywności na rynkach krajów Afryki i Bliskiego Wschodu.
Podkreślali też zainteresowanie nawiązaniem bliższych relacji dwustronnych z Polską na wielu płaszczyznach, np. współpraca naukowo-ekspercka czy inwestycje w przemysł rolno-spożywczy, w szczególności produkcja artykułów pochodzenia zwierzęcego i produktów mleczarskich.
Minister Marek Sawicki zaznaczył, że wszelkie działania promocyjne ukierunkowane na intensyfikację wymiany handlowej będą bezskuteczne w przypadku braku uzgodnionych świadectw weterynaryjnych bądź innych wymogów niezbędnych przy eksporcie żywności na te rynki.
Możliwość eksportu na rynki krajów pozaeuropejskich jest jednym z elementów bezpieczeństwa polskich producentów i eksporterów produktów rolno-spożywczych. Trendy demograficzne i ekonomiczne wyraźnie wskazują, gdzie w najbliższym czasie wzrośnie popyt na wysokiej jakości żywność. Starania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmierzające do pełnego otwarcia rynków krajów Afryki i Bliskiego Wschodu na polskie artykuły rolno-spożywcze, są niezbędne aby rozszerzyć krąg odbiorów polskiej żywności.
Wydarzenia ostatnich miesięcy pokazały jak ważnym elementem dla gospodarki jest dywersyfikacja rynków zbytu, szczególnie w przypadku tak wrażliwych produktów, jak żywność i płody rolne.
Dzisiejsi goście ministra gorąco zachęcali wszystkich producentów i eksporterów polskiej żywności do podejmowania śmielszych prób zaistnienia na ich rynkach.