Od 22 do 28 stycznia 2014 r. w ramach programu „Zero tolerancji” prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną zostały przeprowadzone kontrole zakładów spożywczych na terenie całej Polski. Kontrolą objętych zostało łącznie 704 podmioty w tym: 68 rzeźni, 131 zakładów przetwórstwa spożywczego, 4 chłodnie składowe, 89 punktów skupu, 61 pośredników w handlu zwierzętami, 58 środków transportu artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 293 środki transportu zwierząt do 8h. Podczas prac kontrolnych wykryto 13 przypadków prowadzenia nielegalnych działalności, które dotyczyły uboju zwierząt na użytek własny (9 przypadków), składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (2 przypadki), pośrednictwa w obrocie zwierzętami (1 przypadek) i rozbioru zwierząt (1 przypadek).
W konsekwencji jedną sprawę przekazano do organów ścigania (przekazanie kolejnej jest w toku), przekazanie jednej sprawy do urzędu skarbowego jest w toku a także wszczęto 11 postępowań celem nałożenia kary pieniężnej.