Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 3 grudnia 2016 r. w godzinach wieczornych, potwierdzono wystąpienie pierwotnego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8
w stadzie gęsi, liczącym w dniu próbkobrania 600 sztuk ptaków. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w gminie Deszczno (powiat gorzowski, województwo lubuskie).
Badanie laboratoryjne próbek pobranych od ptaków z tego gospodarstwa, zostało wykonane
w krajowym laboratorium referencyjnym ds. grypy ptaków w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach.
Służby weterynaryjne wdrożyły w ww. gospodarstwie wszystkie procedury zwalczania, przewidziane
w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina wszystkim hodowcom drobiu, w szczególności posiadającym gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych, że z uwagi na występujące zagrożenie zakażenia drobiu wirusem grypy ptaków ze strony dzikiego ptactwa, powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji, minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:
- zabezpieczyć budynki, w których utrzymywany jest drób oraz paszę przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków,
- nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne,
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Ponadto, Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że zgodnie z obowiązującym prawem, hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.
Jednocześnie, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że nie stwierdzono, aby podtyp wirusa grypy (H5N8) powodował zakażenia u ludzi, jednakże zalecane jest ścisłe przestrzeganie podstawowych zasad higieny w sytuacji kontaktu z drobiem lub dzikimi ptakami.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii