Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszym półroczu 2023 r. przychody uzyskane przez przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 8% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 5 mld EUR (23,3 mld zł), stanowiąc 20% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
W okresie sześciu miesięcy 2023 r. wyeksportowano ponad 1 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 4% więcej niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły o 5%, do 2,5 mld EUR (11,8 mld zł). W tym czasie import asortymentu drobiowego zmniejszył się o 1%, do 105 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 19%, do 255 mln EUR (1,2 mld zł). Mięsa, żywca oraz przetworów wołowych i cielęcych sprzedano 258 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) za 1,3 mld EUR (5,9 mld zł), w obu przypadkach o 9% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju zaimportowano 29 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 19% mniej r/r za 140 mln EUR (652 mln zł). Eksport mięsa, żywca oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 11% mniejszy niż w pierwszym półroczu 2022 r. i wyniósł 289 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Przychody z tego tytułu wzrosły o 12%, do 948 mln EUR (4,4 mld zł). W tym czasie do Polski przywieziono 468 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 13% mniej niż przed rokiem, na który wydatkowano 1,4 mld EUR (6,4 mld zł) – wzrost o 32%. Import żywca wieprzowego wyniósł 3,6 mln sztuk – były to głównie prosięta i warchlaki.
Źródło: KOWR