Pod koniec listopada br. do Izraela trafiÅ‚ pierwszy od ponad dekady transport amerykaÅ„skiej woÅ‚owiny. ChÅ‚odzona woÅ‚owina wysokiej jakoÅ›ci (9,1 ton) pochodziÅ‚a ze stanu Nebraska. Przypomnijmy, że po pojawieniu siÄ™ pierwszego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE)
u bydÅ‚a w Stanach Zjednoczonych w 2003 r., Izrael wprowadziÅ‚ embargo na przywóz amerykaÅ„skiej woÅ‚owiny. Zakaz ten obowiÄ…zywaÅ‚ aż do 2016 r., czego powodem byÅ‚y wymagania techniczne, odnoszÄ…ce siÄ™ do uboju koszernego. W 2016 r. Izrael zatwierdziÅ‚ niewielkÄ… liczbÄ™ rabinów, pod nadzorem których możliwy jest ubój koszerny w USA, z przeznaczeniem na eksport na rynek izraelski. Obecnie Izrael dopuszcza do swojego rynku roczny kontyngent na chÅ‚odzonÄ… woÅ‚owinÄ™ z USA
w wysokoÅ›ci 1424 ton. Jak oceniajÄ… eksperci amerykaÅ„scy, do koÅ„ca roku wartość wyeksportowanej woÅ‚owiny ze Stanów Zjednoczonych do Izraela wyniesie 400 tys. USD (na rynek może trafić jeszcze okoÅ‚o 100 ton miÄ™sa). W 2017 r. wartość tego wywozu może osiÄ…gnąć poziom 16 mln USD.
W ostatnich latach Izrael pokrywaÅ‚ część popytu na woÅ‚owinÄ™ na swoim rynku importem z krajów poÅ‚udniowoamerykaÅ„skich (Argentyna, Urugwaj, Paragwaj oraz Brazylia). Spore iloÅ›ci woÅ‚owiny zaczęły napÅ‚ywać na ten rynek także z Polski (okoÅ‚o 6,1 tys. ton w pierwszych siedmiu miesiÄ…cach 2016 r., dane za ZSRIR/MRiRW). Wznowienie importu woÅ‚owiny ze Stanów Zjednoczonych bÄ™dzie zatem stanowić wzrost konkurencji na tym rynku dla handlowców z naszego kraju.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA