Wznowienie importu wołowiny z USA do Izraela - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wznowienie importu wołowiny z USA do Izraela

Pod koniec listopada br. do Izraela trafił pierwszy od ponad dekady transport amerykańskiej wołowiny. Chłodzona wołowina wysokiej jakości (9,1 ton) pochodziła ze stanu Nebraska. Przypomnijmy, że po pojawieniu się pierwszego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE)
u bydła w Stanach Zjednoczonych w 2003 r., Izrael wprowadził embargo na przywóz amerykańskiej wołowiny. Zakaz ten obowiązywał aż do 2016 r., czego powodem były wymagania techniczne, odnoszące się do uboju koszernego. W 2016 r. Izrael zatwierdził niewielką liczbę rabinów, pod nadzorem których możliwy jest ubój koszerny w USA, z przeznaczeniem na eksport na rynek izraelski. Obecnie Izrael dopuszcza do swojego rynku roczny kontyngent na chłodzoną wołowinę z USA
w wysokości 1424 ton. Jak oceniają eksperci amerykańscy, do końca roku wartość wyeksportowanej wołowiny ze Stanów Zjednoczonych do Izraela wyniesie 400 tys. USD (na rynek może trafić jeszcze około 100 ton mięsa). W 2017 r. wartość tego wywozu może osiągnąć poziom 16 mln USD.
W ostatnich latach Izrael pokrywał część popytu na wołowinę na swoim rynku importem z krajów południowoamerykańskich (Argentyna, Urugwaj, Paragwaj oraz Brazylia). Spore ilości wołowiny zaczęły napływać na ten rynek także z Polski (około 6,1 tys. ton w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r., dane za ZSRIR/MRiRW). Wznowienie importu wołowiny ze Stanów Zjednoczonych będzie zatem stanowić wzrost konkurencji na tym rynku dla handlowców z naszego kraju.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.