Na rynku krajowym w okresie od 27.01 – 2.02.2025 r. odnotowano dalszy wzrost cen żywca drobiowego.
W ciągu tygodnia najbardziej (o 2%) podrożały indyki, które skupowano przeciętnie po 8,05 zł/kg, o 5% drożej niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,20 zł/kg (wobec 5,17 zł/kg tydzień wcześniej), o 1% wyższym niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 6,22 zł/kg, o 2 gr/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 30%, kurczęta brojlery – o 12%, a kaczki brojlery potaniały o 7%.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,37 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 5% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia obniżyła się o ponad 2%, do 13,88 zł/kg. Była ona o 14% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 13%, a tuszki indyków – o 5%.
Źródło: KOWR