Ceny żywca wołowego zarówno w UE, jak i w Polsce kształtują się na poziomie wyższym niż przed rokiem.
W UE w dniach 23–29.09.2024 r. średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 517,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 7% droższy niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce w przeliczeniu na euro ukształtowała się na poziomie 502,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa niż m.in. we Włoszech (550,45 EUR/100 kg), Hiszpanii (555,10 EUR/100 kg), Niemczech (518,58 EUR/100 kg) i Irlandii (515,71 EUR/100 kg), ale wyższa niż we Francji (483,75 EUR/100 kg) i Niderlandach (481,63 EUR/100 kg).
Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września br. dostawcom za żywiec wołowy płacono średnio 10,09 zł/kg wobec 10,06 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o około 2% drożej niż miesiąc i rok wcześniej.
W zakładach mięsnych ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzeda wano przeciętnie po 21,07 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% drożej niż przed miesiącem i rokiem.
Źródło: KOWR