W pierwszym tygodniu grudnia br, w porównaniu z poprzednim notowaniem, w krajowym skupie przeważały wzrosty ceny monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Za indyki dostawcy uzyskiwali przeciętnie 7,70 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o blisko 7% więcej niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano średnio po 6,00 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena kurcząt brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 5,17 zł/kg, ale była o 1% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 26%, kurczęta brojlery – o 9%, a kaczki brojlery potaniały o 14%.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 7,37 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu drobiowego była o 13% niższa niż na początku listopada br., ale o 7% wyższa niż przed rokiem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 5%, do 14,26 zł/kg. Były one o 2% tańsze niż przed miesiącem, ale o 7% droższe niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR