W listopadzie bieżącego roku na rynku krajowym rosły ceny żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 7,32 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% drożej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 73% wyższa niż przed rokiem.
W UE w czwartym tygodniu listopada br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wyniosła 199,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i ukształtowała się na poziomie o 1% wyższym do uzyskanego przed tygodniem i o 0,5% wyższym niż przed miesiącem. Była ona również o 55% wyższa niż przed rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 204,04 EUR/100 kg, o 2% więcej niż średnio w UE, o 1% więcej niż na rynku niemieckim, o 11% więcej niż na rynku duńskim oraz o 17% więcej niż w Niderlandach.
Na rynku krajowym w dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,47 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Był to poziom cen o 69% wyższy niż przed rokiem.
źródło: KOWR