Na rynku krajowym drugi tydzień z rzędu podrożał żywiec wieprzowy.
W okresie od 10–16.02.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 5,74 zł/kg, o blisko 4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 19,5% niższa niż przed rokiem.
Ten sam kierunek zmian cen miał miejsce w Unii Europejskiej. W drugim tygodniu lutego br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 180,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale odpowiednio o 1% i o 13% mniej niż przed miesiącem i rokiem.
W Polsce za trzodę chlewną tej klasy płacono 179,57 EUR/100 kg, o około 1 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE i w Niemczech oraz o 13,50 EUR/100 kg mniej niż w Hiszpanii. Cena żywca w Polsce była wyższa niż m.in. w Niderlandach oraz w Danii.
W Polsce, w ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso. W drugim tygodniu lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 8,60 zł/kg, o 5% drożej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem, ale o 17% niższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR