W 2015 r. Amerykanie zwiększyli eksport mięsa wieprzowego o 2% do ponad 1,5 mln ton. Wywóz poszybował znacznie w górę w ostatnim kwartale ubiegłego roku (+9%), co pomogło uzyskać dobry rezultat za cały rok. Dopiero pod koniec 2015 r. wieprzowina z USA stała się ponownie atrakcyjna na rynku światowym, w pierwszych dziewięciu miesiącach Amerykanie byli niekonkurencyjni ze względu na silną pozycję dolara. Największym odbiorcą pozostał Meksyk, dokąd trafiła ponad jedna trzecia amerykańskiego mięsa. Obniżyły się wysyłki do Japonii, Chin i Kanady, wzrosły natomiast znacząco do Korei Płd. Ceny jednostkowe w eksporcie wieprzowiny
z USA były w 2015 r. o 19% niższe niż rok wcześniej z uwagi na silną pozycję dolara w pierwszych trzech kwartałach roku. Całkowita wartość wywozu spadła w ciągu roku o 18% do ok. 4 mld USD.
Źródło: FAMMU/FAPA