Według Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do października 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały zaledwie o 0,3% więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zmniejszył się o 0,6%), informuje FAMMU/FAPA. Tymczasem produkcja bydła w „starych” krajach UE obniżyła się o 0,7% (w sztukach spadła o 1,6%). Spadki produkcji w UE- 28 dotyczyły przede wszystkim bydła młodego (-9,2%), wzrosty zaś produkcji wolców (+9,8%). W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska (+20,1%), Irlandia (+13,5%), Litwa (+9,1%), Estonia (+6,7%), Luksemburg (+6,0%), Szwecja (+3,7%), Wielka Brytania (+3,4%), Belgia (+3,0%), Niemcy (+2,2%), Finlandia (+1,7%) oraz Dania (+1,4%). Największe spadki produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii (-19,6%), we Włoszech (-18,1%), na Cyprze (-14,3%), Słowacji (-8,4%), w Grecji (-7,9%), Portugalii (-5,5%), Chorwacji (-4,6%), Austrii (-2,7%), Słowenii (-2,2%), Hiszpanii (-2,1%) oraz w Holandii (-1,7%).