WedÅ‚ug Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do października 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowaÅ‚y zaledwie o 0,3% wiÄ™cej bydÅ‚a (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 0,6%), informuje FAMMU/FAPA. Tymczasem produkcja bydÅ‚a w „starych” krajach UE obniżyÅ‚a siÄ™ o 0,7% (w sztukach spadÅ‚a o 1,6%). Spadki produkcji w UE- 28 dotyczyÅ‚y przede wszystkim bydÅ‚a mÅ‚odego (-9,2%), wzrosty zaÅ› produkcji wolców (+9,8%). W omawianym okresie wiÄ™cej bydÅ‚a w tonach wyprodukowaÅ‚a Polska (+20,1%), Irlandia (+13,5%), Litwa (+9,1%), Estonia (+6,7%), Luksemburg (+6,0%), Szwecja (+3,7%), Wielka Brytania (+3,4%), Belgia (+3,0%), Niemcy (+2,2%), Finlandia (+1,7%) oraz Dania (+1,4%). NajwiÄ™ksze spadki produkcji odnotowano natomiast w BuÅ‚garii (-19,6%), we WÅ‚oszech (-18,1%), na Cyprze (-14,3%), SÅ‚owacji (-8,4%), w Grecji (-7,9%), Portugalii (-5,5%), Chorwacji (-4,6%), Austrii (-2,7%), SÅ‚owenii (-2,2%), Hiszpanii (-2,1%) oraz w Holandii (-1,7%).