Według danych ukraińskich służb statystycznych, w 2013 r. produkcja mrożonego mięsa drobiu na Ukrainie wzrosła prawie dwukrotnie (+91,4%) wobec 2012 r. do 136 tys. ton. W 2012 r. roczny wzrost produkcji wyniósł jedynie 6%, jak podaje FAMMU/FAPA. Mrożone mięso drobiu produkowane jest głównie na eksport, a rynek krajowy koncentruje się głównie na produktach świeżych i chłodzonych, których w 2013 r. wyprodukowano o 6,8% więcej niż rok wcześniej – 732 tys. ton. Udział koncernu MHP (największego ukraińskiego producenta drobiu) w całkowitej strukturze wywozu drobiu z Ukrainy wyniósł ok. 80%. W 2013 r. MHP wyeksportował 120 tys. ton mięsa drobiowego, z czego 50-60% trafiło na rynki Unii Celnej (Rosja-Białoruś-Kazachstan), co oznacza spadek wobec 2012 r., gdy udział ten wyniósł 70%. Rynki Unii Celnej są bardzo niepewnie, a wysyłki w tym kierunku obarczone dużym ryzykiem. W maju 2013 r. rynek rosyjski został zamknięty dla ukraińskich eksporterów, natomiast w sierpniu ub. r. Kazachstan wstrzymał import drobiu z Ukrainy na trzy miesiące z uwagi znalezienie bakterii salmonella i listeria w ukraińskich produktach. W 2013 r. wzrosła również produkcja świeżej i schłodzonej wieprzowiny na Ukrainie o 16,1% do 209 tys. ton, zmalała natomiast wytwórczość wieprzowiny mrożonej – o 21,5% do 10,4 tys. ton. Krajowe pogłowie trzody chlewnej w 2013 r. zwiększyło się wobec 2012 r. o 15,6%.