W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, wzrost w stosunku do 2016 r. o 3,6%, Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 469,0 kg.
W 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 236,3 tys. ton, (tj. o 3,6%) więcej niż w 2016 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5097,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 158,2 tys. ton, tj. o 3,2%.
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2017 r. 6047,3 tys. ton żywca, tj. o 387,5 tys. ton (o 6,8% więcej) niż w 2016 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,2% produkcji krajowej.
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2017 r. według gatunków wyniosła:
- wołowego ( 1090,6 tyś. ton) o 12,2% więcej niż w 2016 r.,
- cielęcego ( 2,4 tyś. ton) o 60,4 % mniej niż w 2016 r.,
- wieprzowego ( 2428,1 tyś. ton) o 0,8% więcej niż w 2016 r.,
- baraniego (2,9 tyś. ton) o 2,5 % więcej niż w 2016 r.,
- końskiego ( 20,0 tyś. ton) o 13,9 % mniej niż w 2016 r.,
- drobiowego ( 3307,5 tyś. ton) o 3.3 % więcej niż w 2016 r.
W 2017 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2016, udział żywca wołowego o 1,2 p. proc., a zmalał o 0,1 p. proc. żywców: drobiowego, cielęcego, wieprzowego i końskiego. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.