W dn. 9–15.09.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,02 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była również o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 13% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
W UE w drugim tygodniu września br. średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E, podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 204,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 11% niższa niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro była o 4,5% wyższa niż średnio w UE i wyniosła 213,62 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano producentom w Hiszpanii (213,87 EUR/100 kg), a mniej – m.in. w Niemczech (210,25 EUR/100 kg), Danii (169,65 EUR/100 kg) i Niderlandach (168,61 EUR/100 kg).
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe. W drugim tygodniu września br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,25 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 12% niższa niż przed rokiem.
Ponownie wzrosły ceny zakupu bydła rzeźnego, za które krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 10,04 zł/kg, nieco (o 4 gr/kg) więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% więcej niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był także o 3% droższy niż przed rokiem.
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,71 zł/kg, nieznacznie (o 0,2%) drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była także o 1% wyższa niż przed rokiem.
Żródło: KOWR