W sobotę 27 lipca 2019 roku w Lesku zorganizowano XXIV Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa -Agrobieszczady 2019.
Podczas wydarzenia swój finał miała VI edycja Konkursu „Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Konkurs został przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego przy koolaboracji ze Starostwem Powiatowym w Lesku.
Uczestnicy Targów mieli okazję spróbować miodów z kilkunastu lokalnych pasiek, produktów wędliniarskich wytwarzanych w sposób naturalny, chlebów wypiekanych w piecach kaflowych zgodnie z przepisami przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jak również serów z okolicznych gospodarstw rolnych.
Dużą popularnością cieszyło się stoisko zainstalowane przez Lasy Państwowe, gdzie można było obserwować całą gamę bogactwa fauny i flory Bieszczad. Teren Bieszczad należy do jednego z najczystszych w naszym kraju, a duże obszary zalesione sprzyjają zwiększonemu występowaniu dzikich zwierząt.
Lokalni hodowcy zwierząt przygotowali pokaz kilku gatunków owiec, kóz i drobiu.
Na Targach Leśnictwa nie mogło zabraknąć Drwali, gdyż pozyskiwanie drewna jest jednym z elementów gospodarki leśnej. W związkuz tym, zorganizowano Międzynarodowe Zawody Uczniów Szkół Leśnych z Polski, Słowacji, Czech, Węgier, Rumunii, Austrii i Ukrainy – „Młodzi drwale Karpat III”
Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie zorganizował stoisko na którym promował markę „Polska Smakuje”. Pracownicy KOWR odpowiadali także na szereg pytań na temat działalności KOWR oraz częstowali zbiorem tegorocznych jabłkek oraz śliwek, aby zachęcić zgromadzonych do wyboru zdrowych i lokalnych produktów.
Źródło: KOWR
Partner portalu