Wiosenny KONKURS obejmuje następujące wędliny: kiełbasy (z wyłączeniem kiełbas suchych, podsuszanych i surowych), produkty blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione oraz rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne, galarety mięsne i mięsno-warzywne oraz konserwy pasteryzowane i sterylizowane mięsne, drobiowe i podrobowe. Odrębną grupę stanowić będą produkty zadeklarowane przez producentów jako produkty typu "żywność wygodna".
Produkty mogą być wytworzone z mięsa i tłuszczu zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny lub mieszane bądź z ich dodatkiem. Powinny być zgodne z deklarowanymi przez producenta normami polskimi lub zakładowymi.
TERMINY
Zgłoszenia na Konkurs należy dokonać do dnia 20 lutego 2009 r. i przesłać na adres Instytutu: ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, fax. (22) 610-23-66, e-mail: piotr.szymanski@ipmt.waw.pl
Ocena konkursowa odbędzie się 12 i 13 marca br. Wyniki Konkursu zostaną ogłoszone 15 maja 2009 r. podczas XXXI DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
ZASADY KONKURSU I NAGRODY
Podstawą konkursowej oceny jakościowej produktów jest ocena sensoryczna wykonana przez rzeczoznawców metodą punktową w skali pięciopunktowej. Produkty, które w ocenie sensorycznej uzyskają jakość ogólną na poziomie 4,5 do 5 punktów i wyróżniki chemiczne będą zgodne z deklarowaną normą (badania wykona laboratorium chemiczne Instytutu), zostaną uznane za produkty najwyższej jakości. Produkty te będą nagrodzone dyplomami. Producent, który uzyska największą liczbę nagrodzonych produktów zostanie uhonorowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pucharem i dyplomem, natomiast dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego uhonoruje statuetką producenta za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów. Dodatkowo nagrodzone zostaną najlepiej ocenione produkty typu "żywność wygodna".
Laureaci Konkursu mogą reklamować wyróżnione przetwory mięsne znakiem towarowym PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI XXXI KONKURS WIOSNA 2009
ZGŁOSZENIA I PŁATNOŚCI
W zgłoszeniu konkursowym należy podać nazwę wędliny i jej rodzaj według klasyfikacji Polskiej Normy lub załączyć stosowną Normę Zakładową. Wymaga się, aby wędliny zgłoszone do Konkursu były w ciągłej sprzedaży. Formularz zgłoszenia oraz regulamin znajduje się na stronie www.ipmt.waw.pl w zakładce - Konkursy.
Odpłatność za konkursową ocenę wynosi 500 zł + 22 % VAT za każdy zgłoszony asortyment. Należność prosimy przekazać równolegle ze zgłoszeniem na konto Instytutu: Bank Pekao S.A. X Oddział w Warszawie ul. Płowiecka 1/3 nr 67 1240 1095 1111 0000 03365564 z podaniem
na przelewie "Konkurs Wędlin - WIOSNA 2009”.
Dodatkowych informacji udzielają: Piotr Szymański, Piotr Moch, Jakub Kern-Jędrychowski, Aneta Plaskota i Jerzy Zakrzewski, tel. (022) 509-70-27 do 29, 509-70-17.
Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursie !
Zachęcamy do zgłaszania asortymentów ocenianych w poprzednich Konkursach !