W zwiazku z dużym zainteresowaniem eksportem wieprzowiny na rynek Portoryko, Główny Lekarz Weterynarii informuje o warunkach eksportu produktów wieprzowych na podany rynek.
Portoryko jest uznawane za część Stanów Zjednoczonych, w związku z powyższym, wywóz mięsa wieprzowego i produktów z wieprzowych z Polski do Portoryko jest objęty odpowiednimi regulacjami właściwych służb USA, oraz podlega restrykcjom nałożonym na Polskę przez amerykańską służbę Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS).
Wysyłki mięsa wieprzowego i produktów mięsnych wieprzowych z Polski mogą być prowadzone jedynie z polskich zakładów posiadających uprawnienia do eksportu na rynek USA, przy zastosowaniu następujących bilateralnie uzgodnionych z USA wzorów świadectw:
- Urzędowe świadectwo weterynaryjne dla świeżego mięsa i podrobów eksportowanych do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej
- Urzędowe świadectwo weterynaryjne dla produktów mięsnych eksportowanych do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
Jednocześnie, takie same przepisy eksportu mięsa wieprzowego i produktów z mięsa wieprzowego z Polski obowiązująna innych obszarach zamorskich USA, jak Mariany Północne i Guam.
Te informacje zostały przekazane do lokalnych jednostek Inspekcji Weterynaryjnej.
Źródło: GIW
Partner portalu