Zatrzymany spadek cen skupu żywca wieprzowego - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Zatrzymany spadek cen skupu żywca wieprzowego

W pierwszym tygodniu lutego br. zarówno w Polsce, jak i na rynku UE nastąpiło wyhamowanie spadku cen skupu żywca wieprzowego.

W dniach 3–9.02.2025 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 179,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom nieco wyższy (o 0,2%) niż tydzień wcześniej, ale odpowiednio o 4,5% i o 12% niższy niż przed miesiącem i rokiem.

Na rynkach największych producentów wieprzowiny najbardziej wzrosła tygodniowa cena świń rzeźnych w Polsce (o 3,6%, do 171,73 EUR/100 kg), a największy spadek nastąpił w Niemczech (o 0,7%, do 180,42 EUR/100 kg). Jednocześnie w Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii i Niderlandach tygodniowa cena skupu była stabilna lub nie uległa istotnej zmianie. W Polsce zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej InformacjiRynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 5,54 zł/kg, o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 6,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 19% niższa niż przed rokiem. Na sesji w dniu 12 lutego br. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) czwarty tydzień z rzędu podtrzymało rekomendowaną cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 EUR/kg (7,17 zł/kg).

W ślad za wzrostem cen żywca wieprzowego w skupie podrożało mięso. Zakłady zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,19 zł/kg, o blisko 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 10% taniej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była o 18% niższa niż w porównywalnym okresie 2024 r.

 

Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.