W pierwszym tygodniu lutego br. zarówno w Polsce, jak i na rynku UE nastąpiło wyhamowanie spadku cen skupu żywca wieprzowego.
W dniach 3–9.02.2025 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 179,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom nieco wyższy (o 0,2%) niż tydzień wcześniej, ale odpowiednio o 4,5% i o 12% niższy niż przed miesiącem i rokiem.
Na rynkach największych producentów wieprzowiny najbardziej wzrosła tygodniowa cena świń rzeźnych w Polsce (o 3,6%, do 171,73 EUR/100 kg), a największy spadek nastąpił w Niemczech (o 0,7%, do 180,42 EUR/100 kg). Jednocześnie w Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii i Niderlandach tygodniowa cena skupu była stabilna lub nie uległa istotnej zmianie. W Polsce zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej InformacjiRynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 5,54 zł/kg, o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 6,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 19% niższa niż przed rokiem. Na sesji w dniu 12 lutego br. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) czwarty tydzień z rzędu podtrzymało rekomendowaną cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 EUR/kg (7,17 zł/kg).
W ślad za wzrostem cen żywca wieprzowego w skupie podrożało mięso. Zakłady zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,19 zł/kg, o blisko 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 10% taniej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była o 18% niższa niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR