Zjada się oczami – Targi GASTRO-TECH - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Zjada się oczami – Targi GASTRO-TECH

Piąta edycja targów GASTRO-TECH obfitowała w nowości, nie tylko pod względem technicznym, ale i designerskim.

Przysłowie mówi, że zjada się oczami. Im apetyczniej i ciekawiej potrawa jest podana, tym bardziej kusi i tym chętniej po nią sięgamy. Podczas tegorocznych targów GASTRO-TECH zaprezentowano zupełnie nową stylistykę. Firma BWA zapoznała zwiedzających z zupełnie świeżą linią lad chłodniczych i barów, które projektowane są w oparciu o najnowsze trendy designerskie. Po latach zaokrąglanych kształtów rynek podbijają proste, wręcz kanciaste formy, swoisty minimalizm. Jak podkreślają przedstawiciele firmy, wielu klientom nowa propozycja bardzo przypadła do gustu, ale podchodzą ostrożnie do perspektywy tak radykalnej zmiany w przypadku wystroju wnętrz. Odbiorcy z kolei próbują się oswoić z oryginalnymi projektami, które budzą coraz szersze zainteresowanie na rynku gastronomicznym i w pewnym stopniu rewolucjonizują dotychczasowe schematy.

Zainteresowanie budził także piec Merry Chef Icon pozwalający na wprowadzanie jednolitego menu we wszystkich piecach w ramach jednej sieci. Menu jest intuicyjne na dotykowej klawiaturze. Piekarnik Merry Chef dystrybuowany przez firmę Primulator nadaje się do wszelkiego rodzaju punktów gastronomicznych. Ma także dwupunktowy nadmuch powietrza i łączy w sobie, zarówno konwekcję, jak i mikrofalę, co pozwala na o wiele szybsze i sprawniejsze przygotowywanie posiłków.

Furorę wzbudziła także mieszarka REX ze stacją pakowani mogąca zapakować w ciągu jednej godziny 2,5 tysiąca bochenków. Firma MASZ z Gliwic jest producentem urządzenia, które miało swój debiut podczas tegorocznej edycji GASTRO-TECH. REX pełni, zarówno funkcję krajalnicy, jak i pakowarki. W ciągu jednej godziny kroi, pakuje w woreczki i zapina klipsem 2,5 tys. bochenków chleba. Dotychczasowym standardem było 800 bochenków na godzinę. Wynik 2,5 tys. to rekord, a urządzenie stanowi novum na rynku piekarniczym – podkreśla kierownik działu handlowego firmy Jacek Podgórski.


Dowodem na to, iż nowoczesne technologie wkradają się także do gastronomii był asortyment zaproponowany przez firmę ADITH. Tzw. CALL WAITER SYSTEM jest w Polsce nowością. Każdy stolik w restauracji wyposażony jest w przycisk, który połączony jest z pagerem noszonym przez kelnera mającego przypisane konkretne stoliki. Klient naciskając przycisk, wzywa kelnera. System połączony jest także z kuchnią, co znacznie ułatwia trójstronną komunikację, jednocześnie usprawniając skracając proces zamawiania. Ciekawym rozwiązaniem jest także palmtop, na którym kelner zapisuje zamówienie. Urządzenie przekazuje informacje bezpośrednio do kuchni, gdzie przygotowywane są potrawy. Nowością był także system warningowy X2 SYSTEM. Jest to system łączący restaurację z siecią, przez którą osoby odpowiedzialne mogą sprawdzać np. zasoby magazynów. Mogą także alarmować w sytuacjach krytycznych, co pozwala na znacznie większą kontrolę restauracji, czy innych punktów gastronomicznych.

Targom towarzyszyły także liczne wydarzenia, jak Salon Czystości, czy konkurs baristów.

Przyznano także medale i wyróżnienia w kategorii produkt oraz aranżacja stoiska:

Wyróżnienia Targów Kielce:

  1. STOCK POLSKA Sp. z o.o. - Lublin za STOCK PRESTIGE
  2. WINTERHALTER GASTRONOM POLSKA Sp. z o.o. - Warszawa-Wesoła za zmywarkę przemysłową UC-L ENERGY
  3. LODMAR - Gniezno za Maszynę do lodów TAYLOR model 8756 Świderek + produkt
  4. PIOWOMAR - BROWAR KOREB Marek Kaczorowski za PIWO MIODOWE

Medale Targów Kielce:

  1. ADITH TECHNOLOGIES Sp. z o.o. Sp. K. - Szczecin za X2 SYSTEM
  2. F.H. "MASZ" Dariusz Malinowski - Gliwice za KRAJALNICĘ TAŚMOWĄ ZE STACJĄ PAKOWANIA "REX"
  3. PRIMULATOR Sp. z o.o. - Łódź za FAEMA EMBLEMA

Wyróżnienie Targów Kielce za aranżację stoiska:

  1. ADITH TECHNOLOGIES Sp. z o.o. Sp.K. - Szczecin

Zobacz fotorelację z targów GASTRO-TECH

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.