Antrykot jest mięsem otrzymywanym z części grzbietowej tuszy wołowej. Soczysty i delikatny
w smaku, nadaje się do smażenia, pieczenia w całości, a także grillowania. Szefowie kuchni najczęściej przygotowują z niego steki, kotlety, zrazy, różnego rodzaju pieczenie oraz gulasze. Aby zadowolić swoich klientów, powinni jednak zadać sobie pytanie jak odróżnić dobry antrykot wołowy od tego gorszej jakości, jak wybrać najlepszy?
Przy wyborze antrykotu koniecznie trzeba się kierować otłuszczeniem. Do celów kulinarnych najlepiej nadaje się antrykot marmurkowaty, z przerostami tłuszczu. O jakości świadczy również wiek zwierząt oraz sposób ich odżywiania. Ubojnia Zwierząt Bartek mająca swoją siedzibę w Wólce Somiankowskiej (woj. mazowieckie) jest producentem elementów mięsa wołowego. Zaopatruje się
w żywiec wołowy wyłącznie od lokalnych rolników, którzy karmią zwierzęta tylko naturalnymi paszami, bez sztucznych dodatków. Wpływa to w dużej mierze na walory zdrowotne mięsa. Dodatkowo, aby podnieść bezpieczeństwo, zakład wdrożył systemy HACCP oraz BRC i ściśle realizuje ich założenia.
Producent kładzie nacisk głównie na jakość swojego mięsa. Wyznaje zasadę, że najwyższa jakość
i powtarzalność mięsa sprawią, że klienci sami będą się pojawiać. W ofercie firmy, oprócz antrykotu, można również znaleźć inne elementy wołowiny takie jak: ćwierci wołowe, mięso wołowe kl. I, filet z mostka oraz bawetę małą i dużą. Towar pakowany vacuum, dedykowany jest przede wszystkim gastronomii i eksporterom. Ubojnia otwarta jest na współpracę zarówno w kraju, jak i za granicą.