Audyt polskich zakładów przez inspektorów Unii Celnej oraz posiedzenie Polsko-Rosyjskiej Grupy Roboczej ds. Weterynarii - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Audyt polskich zakładów przez inspektorów Unii Celnej oraz posiedzenie Polsko-Rosyjskiej Grupy Roboczej ds. Weterynarii

Jak podaje Główny Inspektorat Weterynarii w dniu 12 listopada 2013 r. w PIW-PIB w Puławach odbyło się spotkanie  rozpoczynające kontrolę polskich zakładów przez specjalistów Unii Celnej połączone  z posiedzeniem Polsko-Rosyjskiej Grupy Roboczej ds. Weterynarii. Spotkaniu ze  strony polskiej przewodniczył Główny Lekarz Weterynarii, dr Janusz Związek, ze  strony rosyjskiej – Aleksiej Szczegłow, Szef Federalnej Służby Nadzoru  Weterynaryjnego i Fitosanitarnego dla obwodu briańskiego i smoleńskiego.  

W czasie posiedzenia polsko-rosyjskiej grupy roboczej strona polska omówiła  przypadki przekroczeń mikrobiologicznych i nieprawidłowości w eksporcie  produktów pochodzenia zwierzęcego do Federacji Rosyjskiej. Omówione zostały również zagrożenia mikrobiologiczne w mięsie przeznaczonym do spożycia przez ludzi, a także znakowanie i możliwość śledzenia mięsa wołowego.

Strona polska omówiła i przekazała stronie rosyjskiej przygotowane przez  polską Inspekcję Weterynaryjną 3 nowe procedury:

- procedurę dotyczącą podpisów i pieczęci urzędowych stosowanych  w dokumentach towarzyszących wysyłkom produktów na terytorium Federacji  Rosyjskiej

- procedurę dotyczącą plomb weterynaryjnych nakładanych na środki transportu,  przewożące produkty pochodzenia zwierzęcego z Polski do Federacji Rosyjskiej

- procedurę dotyczącą znakowania półtusz wieprzowych przed otrzymaniem  wyników badań na włośnie.

Strona polska przekazała również przygotowane przez polską Inspekcję Weterynaryjną listy kontrolne spełniania wymagań UC dla zakładów mięsa czerwonego, drobiowego, mleczarskich, jajczarskich i rybnych, chłodni składowych, zakładów paszowych oraz zakładów reprodukcyjnych drobiu.

 Strona rosyjska zobowiązała się do przekazania informacji na temat obowiązujących w Unii Celnej oraz Federacji Rosyjskiej wymagań, które powinny spełniać pasze przeznaczone dla zwierząt futerkowych oraz do przekazania oficjalnej odpowiedzi ws. zatwierdzenia świadectwa zdrowia dla jaj konsumpcyjnych.

Strona rosyjska z zadowoleniem przyjęła propozycję strony polskiej dot. organizacji szkoleń dla przedstawicieli rosyjskich służb weterynaryjnych z zakresu prawodawstwa Unii Europejskiej oraz dla przedstawicieli polskich służb weterynaryjnych z zakresu prawodawstwa Unii Celnej.

Strona polska poinformowała również o nieprawidłowościach stwierdzonych podczas weterynaryjnej kontroli granicznej w roku 2013 w odniesieniu do przesyłek pochodzących z Federacji Rosyjskiej.

Dodatkowo na spotkaniu w dniu 12 listopada 2013 r. przedstawiciele Unii Celnej przedstawili zasady przeprowadzania audytu, a także uzgodniony został jego przebieg. Podczas trwającej do dnia 22 listopada 2013 r. wizyty inspektorzy Unii Celnej odwiedzili 15 zakładów posiadających prawo eksportu na terytorium Unii Celnej, w których w ostatnim czasie stwierdzano uchybienia oraz 3 nowe zakłady, zainteresowane zdobyciem uprawnień eksportowych do Unii Celnej. Powyższe zakłady do audytu wskazała strona rosyjska. Inspektorzy Unii Celnej odwiedzili również Zakład Higieny Weterynaryjnej w Olsztynie, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Olsztynie oraz Graniczny Inspektorat Weterynarii w Koroszczynie, a także gospodarstwa dostarczające surowiec do zakładów. Podczas powyższego audytu oceniany był nie tylko system nadzoru właścicielskiego i służb weterynaryjnych, ale także możliwość identyfikacji produktów pochodzenia zwierzęcego w polskich sklepach. W chwili obecnej strona rosyjska przygotowuje wstępny raport z audytu.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.