Badanie mięsa i organów zwierzyny łownej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Badanie mięsa i organów zwierzyny łownej

Mięso i organy zwierzyny łownej bada sie wizualnie, a jeśli potrzeba obmacuje się je  i  nacina. Jeśli rezultaty badania nie są wystarczające do oceny jakości higienicznej, przeprowadza sie odpowiednie badania laboratoryjne.

Przy badaniu mięsa i organów zwierzyny łownej należy stwierdzić (art.100):

1) choroby, które przenoszą się na ludzi i zwierzęta;

2) złośliwe lub liczne guzy i liczne ropnie;

3) rozprzestrzenienie pasożytów w tkance podskórnej lub mięśniach;

4) zatrucia;

5) oznaki śmierci naturalnej, uboju lub odstrzału w agonii;

6) skaleczenia, krwotoki lub guzy;

7) oznaki rozkładu, szczególnie przy późnym znalezieniu odstrzelonej zwierzyny łownej lub późno przeprowadzonej egzenteracji;

8) zmiany dotyczące barwy, zapachu lub smaku;

9) zmiany dotyczące konsystencji, szczególnie wodnistość i znaczne wychudzenie;

10) zabrudzenia, których nie można usunąć nawet gruntownym wycinaniem.

Mięso dzików i niedźwiedzi należy przebadać w celu stwierdzenia, czy zawiera larwy Trichinella spiralis. Jeśli stwierdzi się, że nie zawiera larw Trichinella, należy je oznakować okrągła pieczęcią z wielka litera "T" w środku pieczęci. Pieczęć stawia się na wewnętrznej powierzchni otrzewnej, z obu stron korpusu.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.