Mięso i organy zwierzyny łownej bada sie wizualnie, a jeśli potrzeba obmacuje się je i nacina. Jeśli rezultaty badania nie są wystarczające do oceny jakości higienicznej, przeprowadza sie odpowiednie badania laboratoryjne.
Przy badaniu mięsa i organów zwierzyny łownej należy stwierdzić (art.100):
1) choroby, które przenoszą się na ludzi i zwierzęta;
2) złośliwe lub liczne guzy i liczne ropnie;
3) rozprzestrzenienie pasożytów w tkance podskórnej lub mięśniach;
4) zatrucia;
5) oznaki śmierci naturalnej, uboju lub odstrzału w agonii;
6) skaleczenia, krwotoki lub guzy;
7) oznaki rozkładu, szczególnie przy późnym znalezieniu odstrzelonej zwierzyny łownej lub późno przeprowadzonej egzenteracji;
8) zmiany dotyczące barwy, zapachu lub smaku;
9) zmiany dotyczące konsystencji, szczególnie wodnistość i znaczne wychudzenie;
10) zabrudzenia, których nie można usunąć nawet gruntownym wycinaniem.
Mięso dzików i niedźwiedzi należy przebadać w celu stwierdzenia, czy zawiera larwy Trichinella spiralis. Jeśli stwierdzi się, że nie zawiera larw Trichinella, należy je oznakować okrągła pieczęcią z wielka litera "T" w środku pieczęci. Pieczęć stawia się na wewnętrznej powierzchni otrzewnej, z obu stron korpusu.