W 2013 r. Polska wyeksportowała 437,95 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny (CN 0203) o wartości 912,3 mln EUR. W porównaniu z 2012 r. wolumen i wartość wywozu zwiększyły się o ok. 19%. Państwa członkowskie UE zakupiły około połowę polskiego eksportu wieprzowiny – 218,3 tys. ton za 455,3 mln EUR, a wśród nich przodowały Włochy, Słowacja i Czechy. Wartościowo największymi indywidualnymi odbiorcami były jednak Białoruś i Rosja, dokąd trafiło łącznie odpowiednio 42,5 tys. ton za 104,5 mln EUR i 35,8 tys. ton za 99,4 mln EUR. Do tych dwóch krajów trafiła blisko połowa polskiego eksportu wieprzowiny poza UE. Wobec 2012 r. zmniejszyła się o około jedną trzecią sprzedaż na Białoruś, wzrósł natomiast ponad dwukrotnie wywóz do Rosji. Wśród krajów trzecich ważnymi rynkami zbytu były również Japonia i Chiny, jak podaje FAMMU/FAPA.