W 2013 r. Polska wyeksportowaÅ‚a 437,95 tys. ton Å›wieżej, chÅ‚odzonej lub mrożonej wieprzowiny (CN 0203) o wartoÅ›ci 912,3 mln EUR. W porównaniu z 2012 r. wolumen i wartość wywozu zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o ok. 19%. PaÅ„stwa czÅ‚onkowskie UE zakupiÅ‚y okoÅ‚o poÅ‚owÄ™ polskiego eksportu wieprzowiny – 218,3 tys. ton za 455,3 mln EUR, a wÅ›ród nich przodowaÅ‚y WÅ‚ochy, SÅ‚owacja i Czechy. WartoÅ›ciowo najwiÄ™kszymi indywidualnymi odbiorcami byÅ‚y jednak BiaÅ‚oruÅ› i Rosja, dokÄ…d trafiÅ‚o łącznie odpowiednio 42,5 tys. ton za 104,5 mln EUR i 35,8 tys. ton za 99,4 mln EUR. Do tych dwóch krajów trafiÅ‚a blisko poÅ‚owa polskiego eksportu wieprzowiny poza UE. Wobec 2012 r. zmniejszyÅ‚a siÄ™ o okoÅ‚o jednÄ… trzeciÄ… sprzedaż na BiaÅ‚oruÅ›, wzrósÅ‚ natomiast ponad dwukrotnie wywóz do Rosji. WÅ›ród krajów trzecich ważnymi rynkami zbytu byÅ‚y również Japonia i Chiny, jak podaje FAMMU/FAPA.