Dnia 17 października 2019 br. w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach odbył się konkurs kulinarny pod hasłem „Bitwa na Smaki”.
W szrankach rywalizacji „Bitwa na smaki” stanęło pięć dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli wyznaczone 90 minut. Kluczowym składnikiem dania głównego był drób, przy akompaniamencie dyni oraz produktów regionalnych. Najlepsze dania drobiowe przyrządzili Dominik Rosik i Karol Starzyk, którzy zaserwowali kurczaka na puree dyniowym z sosem wiśniowym, żelem jabłkowym, chipsami z kaszy i terriną z białego sera. Drugie miejsce zajęła Karolina Środa wraz z Dominikiem Piotrowskim za przygotowanie filetu karmelizowanego w miodzie na puree z dyni z warzywnym papardelle, natomiast Kacper Śliwa i Bartłomiej Żelazny uplasowali sie na trzecim miejscu konkursu za roladkę z kurczaka w panko pietruszkowym, puree z dyni i wędzonej śliwki z boczniakami na maśle.
Celem przewodnim konkursu była popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy wśród młodzieży, na temat produktów regionalnych i tradycyjnych, w związku z tym Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, propagując kampanię Polska Smakuje, uczestniczył w wydarzeniu oraz ufundował nagrody dla laureatów konkursu.
Źródło:KOWR
Partner portalu