W ciągu ostatnich kilku lat bułgarski sektor drobiarski rozwija się pomyślnie, czemu sprzyja wzrost inwestycji, produkcji i handlu. W 2011 r. konsolidacja i koncentracja sektora poskutkowała spadkiem liczby małych ferm produkcyjnych o 69%, podobna tendencja utrzymała się również w 2012 r. Według danych Eurostat, bułgarska produkcja mięsa drobiowego w ciągu 11 miesięcy 2012 r. sięgnęła 91,2 tys. ton i była o 2% wyższa od wyników z tego samego okresu 2011 r.
Produkcja mięsa kurcząt wzrosła w tym czasie o 2,5% do 68,8 tys. ton. Konsumpcja mięsa drobiowego była stabilna po 5% wzroście w 2011 r. W 2013 r. spodziewany jest podobny poziom produkcji drobiu co w roku ubiegłym, a spożycie może nieznacznie obniżyć się ze względu na wzrost cen i stagnację dochodów konsumenckich. W okresie od stycznia do listopada 2012 r. przywóz mięsa drobiu do Bułgarii wyniósł 102,1 tys. ton i był o 9% wyższy niż w analogicznym okresie 2011 r., po 26% wzroście przywozu rok wcześniej.
Rok 2011 był pierwszym rokiem w historii, w którym bułgarski import mięsa drobiu zrównał się z wolumenem krajowej produkcji. Głównymi dostawcami drobiu do Bułgarii w 2012 r. były Polska, Rumunia, Grecja i Holandia. W strukturze towarowej zakupów przeważało mięso kurcząt brojlerów (90%), z czego ponad połowę stanowiły elementy mrożone. Pozostałe ilości przypadły na mięso indycze. W ciągu 11 miesięcy 2012 r. zanotowano 5% spadek wywozu mięsa drobiowego z Bułgarii do 42,2 tys. ton, z czego 72% stanowiło mięso kurcząt brojlerów, a reszta to głównie mięso kaczek. Największymi rynkami zbytu były Grecja, Rumunia i Francja.
Źródło: FAMMU/FAPA