W ciÄ…gu ostatnich kilku lat buÅ‚garski sektor drobiarski rozwija siÄ™ pomyÅ›lnie, czemu sprzyja wzrost inwestycji, produkcji i handlu. W 2011 r. konsolidacja i koncentracja sektora poskutkowaÅ‚a spadkiem liczby maÅ‚ych ferm produkcyjnych o 69%, podobna tendencja utrzymaÅ‚a siÄ™ również w 2012 r. WedÅ‚ug danych Eurostat, buÅ‚garska produkcja miÄ™sa drobiowego w ciÄ…gu 11 miesiÄ™cy 2012 r. siÄ™gnęła 91,2 tys. ton i byÅ‚a o 2% wyższa od wyników z tego samego okresu 2011 r.
Produkcja miÄ™sa kurczÄ…t wzrosÅ‚a w tym czasie o 2,5% do 68,8 tys. ton. Konsumpcja miÄ™sa drobiowego byÅ‚a stabilna po 5% wzroÅ›cie w 2011 r. W 2013 r. spodziewany jest podobny poziom produkcji drobiu co w roku ubiegÅ‚ym, a spożycie może nieznacznie obniżyć siÄ™ ze wzglÄ™du na wzrost cen i stagnacjÄ™ dochodów konsumenckich. W okresie od stycznia do listopada 2012 r. przywóz miÄ™sa drobiu do BuÅ‚garii wyniósÅ‚ 102,1 tys. ton i byÅ‚ o 9% wyższy niż w analogicznym okresie 2011 r., po 26% wzroÅ›cie przywozu rok wczeÅ›niej.
Rok 2011 byÅ‚ pierwszym rokiem w historii, w którym buÅ‚garski import miÄ™sa drobiu zrównaÅ‚ siÄ™ z wolumenem krajowej produkcji. GÅ‚ównymi dostawcami drobiu do BuÅ‚garii w 2012 r. byÅ‚y Polska, Rumunia, Grecja i Holandia. W strukturze towarowej zakupów przeważaÅ‚o miÄ™so kurczÄ…t brojlerów (90%), z czego ponad poÅ‚owÄ™ stanowiÅ‚y elementy mrożone. PozostaÅ‚e iloÅ›ci przypadÅ‚y na miÄ™so indycze. W ciÄ…gu 11 miesiÄ™cy 2012 r. zanotowano 5% spadek wywozu miÄ™sa drobiowego z BuÅ‚garii do 42,2 tys. ton, z czego 72% stanowiÅ‚o miÄ™so kurczÄ…t brojlerów, a reszta to gÅ‚ównie miÄ™so kaczek. NajwiÄ™kszymi rynkami zbytu byÅ‚y Grecja, Rumunia i Francja.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA