Bułgaria- wzrost produkcji i importu drobiu w 2012 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Bułgaria- wzrost produkcji i importu drobiu w 2012 r.

W ciÄ…gu ostatnich kilku lat buÅ‚garski sektor drobiarski rozwija siÄ™ pomyÅ›lnie, czemu sprzyja wzrost inwestycji, produkcji i handlu. W 2011 r. konsolidacja i koncentracja sektora poskutkowaÅ‚a spadkiem liczby maÅ‚ych ferm produkcyjnych o 69%, podobna tendencja utrzymaÅ‚a siÄ™ również w 2012 r. WedÅ‚ug danych Eurostat, buÅ‚garska produkcja miÄ™sa drobiowego w ciÄ…gu 11 miesiÄ™cy 2012 r. siÄ™gnęła 91,2 tys. ton i byÅ‚a o 2% wyższa od wyników z tego samego okresu 2011 r.


Produkcja miÄ™sa kurczÄ…t wzrosÅ‚a w tym czasie o 2,5% do 68,8 tys. ton. Konsumpcja miÄ™sa drobiowego byÅ‚a stabilna po 5% wzroÅ›cie w 2011 r. W 2013 r. spodziewany jest podobny poziom produkcji drobiu co w roku ubiegÅ‚ym, a spożycie może nieznacznie obniżyć siÄ™ ze wzglÄ™du na wzrost cen i stagnacjÄ™ dochodów konsumenckich. W okresie od stycznia do listopada 2012 r. przywóz miÄ™sa drobiu do BuÅ‚garii wyniósÅ‚ 102,1 tys. ton i byÅ‚ o 9% wyższy niż w analogicznym okresie 2011 r., po 26% wzroÅ›cie przywozu rok wczeÅ›niej.


Rok 2011 byÅ‚ pierwszym rokiem w historii, w którym buÅ‚garski import miÄ™sa drobiu zrównaÅ‚ siÄ™ z wolumenem krajowej produkcji. GÅ‚ównymi dostawcami drobiu do BuÅ‚garii w 2012 r. byÅ‚y Polska, Rumunia, Grecja i Holandia. W strukturze towarowej zakupów przeważaÅ‚o miÄ™so kurczÄ…t brojlerów (90%), z czego ponad poÅ‚owÄ™ stanowiÅ‚y elementy mrożone. PozostaÅ‚e iloÅ›ci przypadÅ‚y na miÄ™so indycze. W ciÄ…gu 11 miesiÄ™cy 2012 r. zanotowano 5% spadek wywozu miÄ™sa drobiowego z BuÅ‚garii do 42,2 tys. ton, z czego 72% stanowiÅ‚o miÄ™so kurczÄ…t brojlerów, a reszta to gÅ‚ównie miÄ™so kaczek. NajwiÄ™kszymi rynkami zbytu byÅ‚y Grecja, Rumunia i Francja.


ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.