Bułgaria- wzrost produkcji i importu drobiu w 2012 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Bułgaria- wzrost produkcji i importu drobiu w 2012 r.

W ciągu ostatnich kilku lat bułgarski sektor drobiarski rozwija się pomyślnie, czemu sprzyja wzrost inwestycji, produkcji i handlu. W 2011 r. konsolidacja i koncentracja sektora poskutkowała spadkiem liczby małych ferm produkcyjnych o 69%, podobna tendencja utrzymała się również w 2012 r. Według danych Eurostat, bułgarska produkcja mięsa drobiowego w ciągu 11 miesięcy 2012 r. sięgnęła 91,2 tys. ton i była o 2% wyższa od wyników z tego samego okresu 2011 r.


Produkcja mięsa kurcząt wzrosła w tym czasie o 2,5% do 68,8 tys. ton. Konsumpcja mięsa drobiowego była stabilna po 5% wzroście w 2011 r. W 2013 r. spodziewany jest podobny poziom produkcji drobiu co w roku ubiegłym, a spożycie może nieznacznie obniżyć się ze względu na wzrost cen i stagnację dochodów konsumenckich. W okresie od stycznia do listopada 2012 r. przywóz mięsa drobiu do Bułgarii wyniósł 102,1 tys. ton i był o 9% wyższy niż w analogicznym okresie 2011 r., po 26% wzroście przywozu rok wcześniej.


Rok 2011 był pierwszym rokiem w historii, w którym bułgarski import mięsa drobiu zrównał się z wolumenem krajowej produkcji. Głównymi dostawcami drobiu do Bułgarii w 2012 r. były Polska, Rumunia, Grecja i Holandia. W strukturze towarowej zakupów przeważało mięso kurcząt brojlerów (90%), z czego ponad połowę stanowiły elementy mrożone. Pozostałe ilości przypadły na mięso indycze. W ciągu 11 miesięcy 2012 r. zanotowano 5% spadek wywozu mięsa drobiowego z Bułgarii do 42,2 tys. ton, z czego 72% stanowiło mięso kurcząt brojlerów, a reszta to głównie mięso kaczek. Największymi rynkami zbytu były Grecja, Rumunia i Francja.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.