Ceny mięsa na rynkach światowych w czerwcu 2014 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny mięsa na rynkach światowych w czerwcu 2014 roku

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w czerwcu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wołowina (-4,5%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w czerwcu 2014 r. w stosunku do maja br. o 1,6%. W omawianym okresie średnia cena wołowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3601 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wołowego na rynku światowym wynosiła 3248 EUR/t (4415 USD/t). W czerwcu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 14,2%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 3,2%. W omawianym okresie cena wołowiny w Unii pozostawała na poziomie o 11% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W czerwcu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1709 EUR/t, tj. była o 0,7% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w czerwcu br. była o 4,2% wyższa niż w maju 2014 r. W czerwcu br. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1802 EUR/t (2450 USD/t), tj. była o 16 % wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 1,2% wyższa w stosunku do ceny z maja 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -5%. Ponadto w czerwcu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1992 EUR/t. Była ona o 11% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1798 EUR/t (2444 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 0,5%, natomiast miesięcznym wzrosła o 2,2%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 5,1%, natomiast m/m zwyżkowała o 1,9%. 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.