PrzedÅ›wiÄ…teczny popyt przyczyniÅ‚ siÄ™ do wzrostu cen trzody chlewnej i indyków na rynku krajowym.
Za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 23–29.03.2015 r. (wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) pÅ‚acono Å›rednio 4,43 zÅ‚/kg, o 3% wiÄ™cej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% mniej niż miesiÄ…c wczeÅ›niej i o 10% mniej niż przed rokiem.
PrzeciÄ™tna unijna cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych w dniach 23–29.03.2015 r. (wedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej) wyniosÅ‚a 140,91 EUR/100 kg masy poubojowej schÅ‚odzonej klasy E i byÅ‚a o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 143,29 EUR/100 kg i byÅ‚a wyższa niż m.in.: w Belgii, Holandii, Danii, we Francji i w Hiszpanii.
Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,07 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej, o 2,5% taniej niż przed miesiącem, ale o 2% drożej niż przed rokiem.
PrzeciÄ™tna krajowa cena skupu kurczÄ…t brojlerów w dniach 23–29.03.2015 r. wyniosÅ‚a 3,51 zÅ‚/kg i byÅ‚a o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% wyższa niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. JednoczeÅ›nie kurczÄ™ta byÅ‚y o 5% taÅ„sze niż w porównywalnym okresie 2014 r. Za indyki pÅ‚acono Å›rednio 5,95 zÅ‚/kg, o 1,5% wiÄ™cej niż tydzieÅ„ wcze- Å›niej, o 1% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem i o 6% wiÄ™cej niż przed rokiem.
ŹródÅ‚o: Biuro Analiz i Programowania ARR