Jak informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okresie 25.04 – 1.05.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 6,88 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 37% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Według danych Komisji Europejskiej średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wyniosła 191,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie (o 0,2%) wyższa niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był odpowiednio o 2% i o 24,5% droższy w odniesieniu do cen uzyskiwanych przed miesiącem i rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 193,08 EUR/100 kg, o 1% wyższym od średniej ceny w UE, o 17% wyższym niż w Niderlandach i o 20,5% wyższym niż w Danii, ale o 5% niższym niż na rynku niemieckim. W czwartym tygodniu kwietnia br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,93 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% taniej niż przed miesiącem . Cena półtusz była o 36% wyższa niż przed rokiem.