W czasie przerwy świątecznej ubój oraz handel mięsem w krajach UE spadły do niskiego poziomu.
W pierwszym tygodniu po świętach handel zaczął się normalizować, i ceny nieco drgnęły w górę. Wracając jednak do 2012 r. należy stwierdzić, że w minionym roku średnia cena referencyjna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się na poziomie 170,40 EUR za 100 kg, tj. była o ponad 11% wyższa niż w 2011 r.
Najwyższy poziom średniej rocznej ceny wieprzowiny w Unii odnotowano na Malcie (198,19 EUR/100 kg), Cyprze (197,36 EUR/100 kg) oraz w Grecji (190,87 EUR/100 kg).
Wśród czołowych producentów wieprzowiny we Wspólnocie najwyższą średnią roczną cenę tego gatunku mięsa zanotowano we Włoszech (186,65 EUR/100 kg, wzrost r/r o 8,3%) oraz w Wielkiej Brytanii (180,53 EUR/100 kg, wzrost r/r o 11,6%). Średnie roczne ceny wieprzowiny w Niemczech oraz w Hiszpanii były na zbliżonym poziomie, wynosząc odpowiednio 173,60 EUR/100 kg (wzrost o 11,6%) i 173,36 EUR/100 kg (wzrost o 8,6%). Również w przypadku Danii, Holandii i Francji średnie roczne ceny wieprzowiny były porównywalne, 157,10 EUR/100 kg (+13,3%), 156,84 EUR/100 kg (+11,5%) oraz 160,70 EUR/100 kg (+9,8%).
W Polsce średnia roczna cena wieprzowiny była zbliżona do ceny z rynku niemieckiego, wynosząc 174,47 EUR/100 kg (+15,4%). Trzeba podkreślić, że w 2012 r. średnia cena wieprzowiny w UE była najwyższa w ciągu ostatniej dekady. Należy także wspomnieć, że przewyższyła ona o 5,6% prognozowaną przez Komisję Europejską średnią roczną cenę wieprzowiny dla UE w 2012 r.
Źródło: FAMMU/FAPA