Na rynku drobiu od poÅ‚owy stycznia br. notowany jest wzrost cen zakupu żywca indyczego. W trzecim tygodniu maja br. krajowe zakÅ‚ady drobiarskie skupowaÅ‚y indyki Å›rednio po 5,22 zÅ‚/kg, o 3 gr/kg drożej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. Cena indyków byÅ‚a o 2% wyższa niż przed miesiÄ…cem, o 8% wyższa niż w trzecim tygodniu stycznia br. oraz zbliżona do uzyskiwanej przed rokiem.
Od poczÄ…tku kwietnia br. taniejÄ… natomiast kurczÄ™ta. W dniach 15–21.05.2017 r., podobnie jak w poprzednim tygodniu, kurczÄ™ta brojlery kupowano Å›rednio po 3,20 zÅ‚/kg. ByÅ‚o to o 2% taniej niż przed miesiÄ…cem oraz o 8% taniej niż rok wczeÅ›niej.
ŹródÅ‚o: ARR