Cydr z krajowych jabłek- kolejna odsłona rodzimych owoców - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Cydr z krajowych jabłek- kolejna odsłona rodzimych owoców

– Jestem absolutnie przekonany, że Polska, kraj o bardzo dużej produkcji jabłek pozostanie znaczącym graczem na tym rynku – zakomunikował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski w czasie konferencji pod hasłem: „Polskie jabłka i cydr – nowe wyzwanie”.

Podkreślił, że krajowe owoce deserowe są już znane na świecie, lecz posiadamy także duże partie owoców tzw. przemysłowych, które mogą być wykorzystane na różne sposoby, m.in. na soki, koncentrat, mus, pulpę czy choćby przerobione na cydr.

– Każda z tych dróg powinna być wykorzystana, a dołożyłbym do tego także produkcję wysokoprocentowego alkoholu typu calvados – zaznaczył minister.

Poinformował również, że produkujemy i stale dążymy do tego by wytwarzać wyroby najwyższej jakości.

Odnosi się to także do cydru.

– Jakość naszego cydru jest zdecydowanie wyższa, choćby ze względu na obowiązujące u nas normy – podsumował.

Minister zwrócił uwagę jak istotna jest zmiana opodatkowania tego typu produktów oraz umożliwienie zalegalizowania produkcji tradycyjnych okowit i nalewek w gospodarstwach, tak jak to zreszta ma miejsce w wielu krajach europejskich.

– Teraz jest dobry czas na rozwiązywanie trudnych problemów. Powinniśmy przeprowadzić poważną dyskusję o tym, jak powinien wyglądać w Polsce rynek alkoholi niskoprocentowych, na którym cydr powinien mieć bardzo poważną pozycję – zaznaczył minister Ardanowski.

W wydarzeniu uczestniczyła m.in. Sara Grady z Glynwwood Cider Project – specjalistka amerykańska i europejska w sferze rozwoju produkcji cydru.

Sara Grady położyła nacisk na zmiany jakie zaszły w tym zakresie na rynku amerykańskim w przeciągu ostatniej dekady.

Podkreśliła, że cydr był w USA bardzo popularnym trunkiem przed słynną prohibicją, natomiast od tamtego czasu napój ten został zapomniany i sprowadzony do roli podrzędnego napitku.

Sara Grady wspólnie z Karlem duHoffmannem z Nowojorskiego Stowarzyszenia Cydru w zaledwie kilka lat zmienili status cydru w USA, z napoju zapomnianego do trunku spożywanego dziś przez elity, celebrytów.

Amerykańska ekspertka podkreśliła jak ważne było stworzenie wartościowego produktu, którego powstanie oczywiście wiązało się z większym nakładem pracy. Niezbędne było m.in. wymienienie doświadczeń z producentami z Francji. Wypracowane zostały nowe modele rynku cydru.

– Poprzez wymianę doświadczeń i wspólne wyjazdy zaczęła się tworzyć społeczność producentów cydru w USA, co się stało jedną  z podstaw budowy programu rozwoju produkcji cydru – poinformowała Sara Grady.

Kolejnym elementem była selekcja odpowiednich odmian jabłek do produkcji cydru oraz zintensyfikowanie ich produkcji. Nie zapomniano także o stworzenia właściwej kampanii skierowanej do potencjalnych konsumentów. Ponadto, w ramach projektu zorganizowane zostały specjalne spotkania, w którym udział wzięli producenci, właściciele lokali i restauracji.

– Dziś „Tydzień cydru w Nowym Yorku” jest imprezą cykliczną, coroczną – podkreśliła amerykańska ekspertka.

Szeroka kampania pozwoliła propagować wiedzę na temat cydru wśród konsumentów jak i władz. Powstała również organizacja producentów cydru, co umożliwiło im podejmowanie decyzji legislacyjnych.

Wszystkie te działania skutkowały  10-cio krotnym wzrostem produkcji cydru w Stanach Zjednoczonych, który cieszy się zasłużonym uznaniem amerykańskich konsumentów, jako produkt wysokiej klasy.

 

Źródło: MRiRW

 

Partner portalu

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.